Kulcs

2016.02.29. 20:40

Az egészségház esetéről

Kulcs –Mintegy huszonháromezer ember járhat gyógykezelésre a kulcsi egészségügyi központba. Megmarad?

Pekarek János

Felszámolják a kulcsi egészségházat, mivel az a csődbe ment Alba Takarékszövetkezethez tartozik: így szólt egy mondat a legutóbbi kulcsi közmeghallgatáson. Ezt sokan sokféleképpen értelmezték. Annyi biztos, hogy az Alba Takarékszövetkezet csődbe ment, épületeit pedig elárverezik. Az egyik épületben működik a Kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ– amelyet aNapfény2 001 Nonprofit Kft. működtet. A Napfény Kft. viszont nincs csődben. A Kistérségi Egészségügyi Központ pedig változatlanul hét település (Kulcs, Adony, Rácalmás, Besnyő, Beloiannisz, Pusztaszabolcs, Iváncsa) lakóit látja el járóbeteg-szakrendeléseken. A körzet mintegy huszonháromezer lakójáról van szó. Itt működik a körzeti központi háziorvosi ügyelet is, valamint más egészségügyi ellátásokat is biztosítanak, például egynapos sebészetet, de ez már más kategóriába tartozik. A lényeg az, hogy Kulcson, egy rendkívül jól megközelíthető helyen, a 6-os főút mellett, egykorszerű épületben dolgozott eddig az intézmény.

Az épület azonban valóban a csődbe ment takarékszövetkezet tulajdona volt –amit tehát a felszámolási szabályok szerint árverésre fognak bocsátani. Még nem írták ki az árverés időpontját és feltételeit. Az biztató, hogy maga az egészségközpontot működtető cég közel sincs a felszámoláshoz. Ha az épületet elárverezik is, a cég még mindig képes lenne másutt folytatni tevékenységét. Más kérdés, hogy természetesen ott szeretnék folytatni, ahol most vannak, ahol berendezkedtek, és ahol már a betegek is megszokták őket. Flaskárné Dr. Hőnigh Magdolna ügyvezető erről azt mondja: elképzelhető, hogy ha az Alba Takarékszövetkezet felszámolója (a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.) kiírja az árverezési eljárást az épületre, akkor az ő cégük, a Napfény Kft. is ringbe száll a vásárlásért. Persze, kérdéses,hogy ki nyer? Ha ők, akkor minden megy tovább, úgy, mint eddig. Ha nem, akkor pedig másik épületben próbálják folytatni azt a munkát, amit eddig. De mindenképp Kulcson!

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere is hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak. Ő is azt szeretné, ha községjelen legi legnagyobb munkaadója, a Napfény Kft. (amely tizennégy munkavállalót és harminc közreműködő orvost foglalkoztat az egészségügyben, valamint közel ennyit az ugyancsak kulcsi idősellátásban) megmaradna a községben.

A polgármester egyértelművé tette, hogy a település nem tudja megvásárolni a csődbe ment takarékszövetkezet épületét. Pedig talán ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Ugyanakkor szeretnék, ha a szolgáltató központ Kulcson maradna. Kijelentette: mindent elkövetnek, hogy ez így is legyen! Ugyan új épületet emelnének a háziorvosuknak, gyermek és fogorvosuknak, de számítanak a kistérségi központra ez után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!