elektromobilitás

2019.09.29. 15:15

Zöldebb közlekedés lesz Dunaújvárosban

A közlekedés zöld fordulatában meghatározó szerepe lesz az e-autózásnak – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken, az első Ewave eMobility show-n.

MTI, FMH

Cserna Gábor tisztelettel adózott Kulcsár Anita emlékének

Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Mosóczi László hangsúlyozta, a kormány stratégiaalkotással, a szabályozási környezet kialakításával és támogatási eszközökkel is segíti a környezetkímélő járművek elterjesztését Magyarországon. Emlékeztetett, hogy október elsején lép életbe a júliusban elfogadott és felülvizsgált Jedlik Ányos Terv, amely korszerű és piacbarát szabályozási környezetet biztosít az e-autózásnak.

Jelezte továbbá, hogy a kormány a tömegközlekedés területén is törekszik a zöld fordulatra, ezért a hazai közszolgáltatások ellátását végző buszokat fokozatosan korszerűekre cserélik. A Zöld busz program a helyi tömegközlekedés teljes „zöldítését” célozza meg tíz éven belül, amellyel a járművek átlagéletkora tizenötről tízre csökkenne, továbbá 2022 után csak elektromos buszok beszerzéséhez adna támogatást az állam.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere elmondta, 2016-ban kötöttek megállapodást a kormánnyal a Modern Város Programról, annak egyik legfontosabb eleme az elektromobilitás elterjesztése volt. A projekt gazdája a Dunaújvárosi Egyetem, amely a térség meghatározó műszaki-szellemi bázisaként keresi a helyes utat a közlekedés zöldítése terén – tette hozzá.

Galambos Dénes miniszterelnöki biztos közölte, elfogadás előtt van az az előterjesztés, amely alapján 1,2 milliárd forintot kapna a település. Ebből Dunaújváros többek között három elektromos autóbuszt, két vegyes használatú áruszállító járművet, három személyautót és két motorkerékpárt vásárol majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában