Méltóság, erő, akarat, hit, avagy 1956 példája

2017.10.24. 11:30

A forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepi estet rendeztek a Vörösmarty Színházban

Megemlékező ünnepséget rendeztek tegnap este az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Vörösmarty Színházban. 

Szabó Zoltán

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök elismerést ad át Csibrik Csabának Fotó: Koppán Viktor

Nem sokkal korábban a Szent István székesegyház 56-os emlékkeresztjénél néma koszorúzást tartottak a város és a megye közéletének vezetői, a fegyveres erők, a pártok, a civil szervezetek képviselői, a város polgárai Utána pedig a jeles, ünnepi alkalomra megteltek a széksorok a színházban a forradalom 61. évfordulóján. Elsőként Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti képviselő emelkedett szólásra. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt ötszáz évben török, osztrák, orosz megszállók fenyegették és vették el hazánk függetlenségét, de a magyar nép szabadságvágyát eltiporni nem tudták. Emlékeztetett rá, hogy tavaly azért rendeztek Fehérváron utcaszínházi előadást 1956 emlékére, hogy a fiatalok jobban átélhessék a 60 évvel azelőtti történéseket, azt, hogy a függetlenség vágya és reménye adta az akkori ifjak, a pesti srácok kezébe a fegyvert. Mindezért életüket és vérüket adták a sortüzekben. A példa, 1956 öröksége ma arra sarkall minket, hogy megőrizzük magyarságunkat és identitásunkat, folytatta Vargha Tamás, majd hozzátette: szabadságunk 1956-ból sarjadt ki, mi magunk a szabadság népe vagyunk, éppen ezért bízzunk ma is igazunkban, és védjük meg ma is hazánkat, ha támadások érnek bennünket. A megyei közgyűlsé elnöke, Molnár Krisztián is utalt rá, hogy a magyarság mindvégig küzdött történelme során, időnként egymással is, voltak azonban olyan pillanatok, amikor az egységes akarat, az erkölcsi meggyőződés összehozta fiainkat. Ilyen volt 1956 is. S ahogyan március 15-e, úgy október 23-a is kiérdemli a legdicsőbb nap elnevezést. Hatvanegy éve ifjak mozdultak meg, százezrek mentek az utcára, a kommunizmus ellen, amely mindent elvett az emberektől, és még a lelkeket is meg akart szerezni. A méltóság, erő, akarat, hit sugárzott az emberekből. Székesfehérváron is, ahol október 24-én sortüzet adtak le a reménykedő, függetlenséget követelő emberekre, hatan meg is haltak. De sok százan gyűltek össze Bicske, Mór és más települések főterein. S a Fejér megyeiek is segítették a fővárosban küzdőket, élelemmel, ápolással. A forradalom a kor legfontosabb kérdéseire adott katartikus válasz volt, amelynek emléke a megtorlás alatt és után sem hunyt ki. Az álmodott szabadság, függetlenség immár a miénk, és az a jogos igény, hogy mi dönthessünk sorsunkról,, mondta Molnár Krisztián, aki ezután elismeréseket adott át. Az est második részében a Vörösmarty Színház mutatta be ünnepi műsorát, Hargitai Iván rendezésében. Közreműködtek a teátrum színművészei, táncművészei, illetve a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola végzett növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában