2019 őszére elkészülhet

2018.08.14. 14:00

Felújítják a kápolnásnyéki Vörösmarty emlékmúzeumot

A település egyik ékköve a Szózat költőjének egykori lakóháza, a mai Vörösmarty emlékmúzeum. Az építészetileg sem érdektelen kúriának, az irodalmi emlékhelynek igazi zarándokhelyként, családi és osztálykirándulások célpontjaként kellene funkcionálnia. Az állami tulajdonban levő műemlék épület és intézmény azonban ma nem alkalmas erre, sem a megközelítése, se a környezete, sem az épület és a park állapota, sem a benne levő kiállítás nagysága nem teszi erre méltóvá.

L. Simon László, országgyűlési képviselő

A kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum épülete

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Podhorszki István polgármesterré választása óta Kápolnásnyék dinamikusan fejlődik a testület, civilekkel és vállalkozókkal történő együttműködésének, valamint az Orbán Viktor vezette kormány támogatásának köszönhetően. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány felújította az időközben rangos kiállítóhellyé és rendezvényhelyszínné vált Halász-kastélyt és parkját, de szintén az alapítvány érdeme a zsidó temető rendbetétele is. Megújult a településközpont, igazi kisvárosi hangulat fogadja a Velencei-tó partjára Nyéken keresztül érkező turistákat. Új kerékpárúttal, egy gyalogos és egy közúti vasúti aluljáróval lett gazdagabb a település. Ebbe a sorba illeszkedik a kormány azon szándéka, hogy felújíttatja a Vörösmarty Emlékmúzeumot is.

Bányai Balázs történésztől tudjuk, hogy Vörösmarty apja „1811-ig dolgozott a Nádasdyak jószágigazgatójaként, majd Velencére költözött és bérelt földeken folytatta a gazdálkodást. A költő ebben az évben kezdte meg Székesfehérváron középiskolai tanulmányait, amelyek során a városban tartózkodott. A költő élete végén, 1853–55 között ismét a Velencei-tó közelében fekvő településen élt és gazdálkodott – immár egy másik, a nyéki közbirtokosság által ingyenesen felajánlott házban és néhány holdas kertjében.

A nyéki ház 19. század derekán meglévő formáját az említett 1847-es köteten szereplő metszetről ismerjük. Ezen egy téglány alaprajzú, délnyugat felé boltíves tornáccal és igényesen keretezett ablakokkal tekintő kúriát láthatunk, amelyet nád fedett.

Ebben az állapotában vette meg a házat és hozzá 118 kataszteri holdnyi földbirtokot 1884 őszén Nádasdy Ferenc gróftól, a nádasdladányi kastély építtetőjétől fele-fele részben Ott Károly pénzügyminiszteri számtanácsos és neje, Dickmayer Vilma.” Ott Károly személyében a híres néprajztudós, Kresz Mária nagymamájának, id. Kresz Gézáné unokatestvérét tisztelhették. „Az Ott házaspár nevéhez fűződik az egykori ispánlak és közvetlen környékének az átalakítása. A főbejáratot az északkeleti oldalra helyezték át, ahol az új ajtó elé faszerkezetű verandát emeltek. Az épületet egyúttal L-alakúvá formálták a délnyugati irányban hozzátoldott két nagyobb szobával és egy kisebb helyiséggel, míg a korábbi nyitott tornácot döntő részben befalazva bevonták az épület belső terébe, a lakható helyiségek közé. A park kialakítása szintén az Ott házaspár nevéhez köthető. Ők ültették a bejárat felől a házhoz vezető vadgesztenyesort és azt a kis parkot, ami főként a főhomlokzat előtt terült el. Ezzel az egykori tiszttartói kúria is azon igényes, »parkszerű kert«-tel bíró nyéki úri otthonok sorába emelkedett.”

 

Ennek az épületnek a harmadában van a mai emlékmúzeum, a többi részben a szocializmusban kialakult szolgálati lakás romjai találhatók meg, így ugyan bármennyire is színvonalas a 2010 után felfrissített kiállítás, igazán ideje lesz a teljes felújításnak, a történeti kert rekonstrukciójának, illetve a park jelentős bővítésének. Ezt a kezdeményezést támogatta az Orbán-kormány 444 millió 500 ezer forinttal. A forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma átadta a VTT Velencei-tavi Terület- és Településfejlesztési Nonprofit Kft.-nek, megbízva a felújítás lebonyolításával. Azért ezt a kft.-t bízta meg, mert 100 százalékban önkormányzati tulajdonban van, az egyik tulajdonosa éppen Kápolnásnyék önkormányzata, másrészt vissza tudja igényelni az áfát, így a támogatás nettó lesz. Ha az önkormányzatot bízta volna meg a felújítással a minisztérium, akkor nemcsak lassabb lenne a folyamat, hanem csak 350 millió forintot, azaz 94 millió 500 forinttal kevesebbet lehetett volna fordítani a felújításra, hiszen az önkormányzat nem tudja visszaigényelni az áfát. Ez pedig nagyon sok pénz, erről felelős vezetők nem mondhatnak le. A felújítás szakmai partnere a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Prőhle Gergely főigazgatótól tudjuk, hogy a PIM „a jelenleg látható kápolnásnyéki kiállítás létrehozásában, a műtárgyak kölcsönzésében is szerepet vállalt”. A múzeum a jelentősen bővülő, megújuló, múzeumpedagógiai foglalkoztatótérrel és újabb kiállítóterekkel gazdagodó intézmény létrehozatalában is szívesen vesz részt.

A jelentős állami forrás komplex módon fog hasznosulni: részben ingatlanvásárlásra fordítják, hiszen meg kellett venni a múzeumkertbe ékelődött két telket, köztük azt a rettenetesen elhanyagolt, szeméttel teli területet, aminek a helyén majd korszerű személygépkocsi- és buszparkoló épül. A további forrásokat a múzeum és a fejlesztésbe bevont területek állapotfelmérésére, építészeti és belsőépítészeti tervezésre, történeti dokumentáció és értékleltár elkészítésére, kerttervezésre és történeti kertrekonstrukció koncepciójának a kidolgozására fordítják, hiszen nemcsak a múzeumépület újul meg, hanem a kúria mögötti üres területen gyönyörű park lesz, amiben szabadtéri színpad is létesül. Ismerjük az egykor ennek a múzeumnak a kertjében színre vitt Csongor és Tünde előadásnak szereposztását, szeretnénk megérni, hogy újra itt, korszerű körülmények közt láthassa Vörösmarty darabját az érdeklődő helyi közönség.

A kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum épülete
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A múzeumépületen belül végre lesz vizesblokk, eltűnik az udvari WC ronda bódéja, a kiállítótér is közel háromszorosa lesz a jelenleginek, s lesz végre egy hangulatos múzeumpedagógiai foglalkoztató tér is, amire a gyerekek miatt nagy szükség van.

Remélhetőleg mindez 2019 őszére elkészül, s a kápolnásnyékiek mellett a Kárpát-medencéből hozzánk látogató valamennyi magyarnak örömet fog okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában