Feketehegy-Szárazrét

2019.07.12. 14:15

Volt már eljegyzés, szülinap, sőt lakodalom is a Közösségi Központban

„Végigéltem azt az időszakot, amikor az infrastruktúra hiánya volt a legnagyobb problémája Feketehegy-Szárazrétnek, gyakorlatilag nem volt csatorna, út, közvilágítás, orvosi rendelő, gyógyszertár, és így tovább… Nem véletlen, hogy a kilencvenes években kétezren éltek ebben a városrészben” – idézte föl a múltat Szigli István, a 9. választókörzet önkormányzati képviselője –, most meg 6 ezren! – fűzte gyorsan hozzá.

Majer Tamás

2017 őszén adták át Feketehegy-Szárazrét felújított orvosi rendelőjét

Fotó: FMH-archív

Itt jegyezzük meg, a 9. választókörzethez Feketehegy-Szárazrét mellett Szedreskert fele tartozik még hozzá. Utóbbi területről is szól egy mai cikkünk, ide kattintva érhetik el.

Szigli István úgy látja, az infrastruktúra, a lakhatási, építkezési lehetőségek alapvetően megoldottak Feketehegy-Szárazréten. A mögöttünk lévő években fókuszba kerülhetett a közösségépítés. Egy úgynevezett szociális városrehabilitációt célzó átfogó programban 1,2 milliárd forint jutott a városrésznek. Közösségi Központjuk gyors gyarapodása is ennek köszönhető.

Nos, előbb még a körzet iskolája – a Vörösmarty Farkasvermi úti tagiskolája működik itt – újult meg, illetve a ma már majdnem teljes egészében kész Közösségi Központ fejépülete. A további épületek építészeti koncepciójában – emelte ki a képviselő – oroszlánszerepet vállalt Havlik Szabolcs, Havlikné Gyulai Eleonóra és Keresztes Dóra. Nos, felépült mára a szabadtéri színpad, a gasztroudvar, egy remek kiállítóterem, kiszolgálólétesítmények, elkészült a parkosítás. Az iskolával együtt közel 800 millió forint jutott eddig a komplexumra. Jön még folytatás:

– Még egy épületnyi hely van itt. Oda a „Tudás Háza” kerülne. A közművek már oda vannak vezetve – ecsetelte Szigli.

A képviselő szerint sikerült egy olyan közösségi teret létrehozniuk, ahol a helyiek kapcsolatot teremthetnek szomszédjaikkal, „lakótársaikkal”, jól érezhetik magukat barátaik között.

– Nemcsak a programokra jönnek, hanem a cselekedtető rendezvényekre is – számolt be tapasztalatairól a képviselő, akitől megtudjuk, hogy a városrészen élők számára térítésmentesen igénybe vehető a központ baráti, családi rendezvényekre is. – Volt már itt eljegyzés, születésnap, meglepetésbuli, lakodalom is… Tavaly 50 ilyen rendezvény volt, idén eddig körülbelül húsz – mondta el.

Az évek óta rendszeres Borsófesztivál egy a cselekedtető rendezvények közül
Fotó: FMH-archív

Napközis kézműves-, illetve sporttáborok helyszíneként is fungál a központ.

Szintén a szociális városrehabilitációból futotta a kerékpárutas Gaja-híd megépítésére, 12 térfigyelő kamera kihelyezésére, s több mint tíz utca felújítására. Új például a Farkasvermi út, illetve a Sajó utca északi fele. Ezen felül az elmúlt időszakban új szárnnyal bővült a helyi óvoda, valamint energetikai korszerűsítésen esett át a templom.

Más forrásból – közel 400 millió forintból – újult meg az állami kezelésben lévő Új Csóri út.

Júniusban fejezte be első tanévét a városrészbe, a volt Tatay Sándor Gimnázium egykori épületébe szeptemberben beköltözött Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. – Azontúl hogy belaktak egy iskolát, kaptak hozzá egy közösségi központot, ahol megmutatkozhatnak – jegyezte meg a képviselő.

2017 őszén adták át Feketehegy-Szárazrét felújított orvosi rendelőjét
Fotó: FMH-archív

Konstans közlekedési probléma az Új Csóri úti körforgalom telítettsége, amelyen csak részben enyhített a 16 milliárd forintból elkészült új elkerülő szakasz. Ez még további változtatásokat sürget. A 81-esről, illetve a 8-asról érkező, illetve oda igyekvő forgalom nehezíti a városrészben élők közlekedését. A Kégl György Városi Egészségügyi Program részeként újult meg a Farkasvermi úti felnőttháziorvosi rendelő, ezt 2017 őszén adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában