Önkormányzatok és iskolák csatlakoztak

2019.03.08. 11:30

Virtuális Erőmű Program – Több megyei díjazott is van

10 éves jubileumát ünnepelte szerdán a hatodik legnagyobb hazai erőműként számon tartott Virtuális Erőmű Program (VEP), amely ma már nemcsak Magyarország legnagyobb zöld erőműve, hanem nemzetközileg díjazott mintaprojekt is. Ennek keretében több Fejér megyei települést is elismertek.

Borsányi Bea

Megtelt a Parlament felsőházi terme, ahol a 10 éves jubileumi ünnepséget tartották Fotó: Skobrák Dénes

Fotó: Skobrak Denes

A VEP a köztársasági elnök által fővédnökölt olyan fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és szén-dioxid-megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így fosszilis erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energiaegységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország hatodik legnagyobb villamos erőművévé vált. A mintegy 9 ezer vállalati, 350 ezer diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a VEP a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Kelet-Közép-Európában.

Meg nem termelt, megspórolt energiából épül az erőmű

Ennek kapcsán számos díj került a megyébe is, így az Energiatudatos, Energiahatékony Önkormányzat kategóriában jutalmazták Bicske, Csákvár, Gánt, Gárdony, Gyúró, Mány, Pátka, Pázmánd, Ráckeresztúr, valamint Vál önkormányzatait. Az Energiatudatos Intézmény kategóriában pedig a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a gárdonyi Gárdonyi Géza Általános Iskola vehetett át elismerést.

Megtelt a Parlament felsőházi terme, ahol a 10 éves jubileumi ünnepséget tartották Fotó: Skobrák Dénes

A pázmándi polgármesteri hivatal azzal is dicsekedhet, hogy 2017-ben az európai energiatakarékossági versenyben, a legtöbb energiamegtakarítás kategóriában első helyezést ért el, összességében pedig az ötödik legtöbbet megtakarító intézmény volt Európában. A hivatal dolgozói akkor korábbi fogyasztásukhoz mérten 13,2 százalékkal kevesebb energiát használtak fel, a továbbiakban pedig azt tűzték ki célul, hogy ezt a nagyságú megtakarítást a településen közösségi és intézményi szinten is elérjék.

A polgármester azt is elmondta, ahhoz, hogy energiát spóroljunk, nem kell nagy dolgokat tenni, apró trükköket is be lehet vetni. Ilyen például az is, hogy otthon 1-2 fokkal hűvösebbet tartunk a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában