Lengyelország nem várhat

2019.11.20. 20:00

Vetélkedtek a diákok a bicskei Vajdában, közös utazás a győztesek díja

A bicskei vajdások győri és hajdúböszörményi diákokkal együtt utaznak Lengyelországba, egy verseny jutalmaként. Az internetes „elődöntők” nyomán élőben is megmérkőztek a csapatok Bicskén, a személyességet erősítendő.

Zsohár Melinda

3lovas (Hajdúböszörmény)

Röviden csak bicskei vajdásoknak nevezi az éppen hatvanöt éve alapított, s ma hivatalosan Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája elnevezésű intézményt, amely indulásakor az akkori nagyközség és a Váli-völgy egyetlen gimnáziuma volt. Budapest, Tatabánya és Székesfehérvár is fogadta a tehetséges fiatalokat, de – s ezt a mai fiatal generáció nem tudja – nagy jelentőségű volt, hogy a falusi gyerekeknek újabb út nyílt meg a tanulás felé a közelben.

Az első helyezett Kalliopé (Győrből) Fotó: az iskola

Nem írjuk most meg az iskola történetét, a közben eltelt évek alatt bekövetkező változásokat, az utóbbiak különösen sűrűek voltak. Jelenleg kétszáztíz diák jár a Vajdába, százhatvan nappalis, a többiek felnőtképzésben vesznek részt, s szeptembertől új igazgató vezeti a gimnázium-szakgimnázium-technikusképzés kombinációt magába foglaló középiskolát. Bottlik Zoltán magyarszakos tanár, az ELTE-én végzett, Kiskunfélegyházáról érkezett, Mányon él tizenhat éve, s a Zsámbéki Premontrei Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója volt legutóbb. Onnan pályázta meg a nyugdíjba vonult igazgató székét, s a minap ugyancsak füstös, vidám és nyüzsgő termekben és folyosókon kovácsolódott össze másként is ez a nagy csapat.

A második helyezett: 3lovas (Hajdúböszörményből) Fotó: az iskola

Nagyszabású vetélkedőt szerveztek a vajdások, aminek előzménye volt a Waclaw Felczak Alapítvány Polonica Varietas programjának keretében elnyert támogatás. Ez negyven bicskei vajdás diák lengyelországi kirándulását teszi lehetővé, ám ezt a közösségi élményt a bicskeiek szerették volna megosztani más iskolába járó diákokkal, ezért meghirdették a Lengyelország nem várhat elnevezésű vetélkedőjüket. A teljesen papírmentes, infokommunikációs technológiára (honlap, tablet, okostelefon) épülő fordulók témája a lengyel történelem, irodalom, gasztronómia, de helyet kapnak a feladatok között a népszerű lengyel rajzfilmek is, mint a Wawel csoki vagy a Reserved üzletlánc is. A felhívásra tizenegy megye, huszonkét iskolájából harminchat csapat jelentkezett.

A harmadik helyezett a Nemtáncoltokjobbanmintmi (Győrből) Fotó: az iskola

A döntőbe jutott tíz legjobbat meghívták, s itt már nemcsak a lexikális tudást kérték számon, hanem érdekes, kreatív feladatokat kellett megoldaniuk. Az imént a füstös épületre való utalás is ezért történt: a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság által kialakított, füsttel nehezített terepen, egy speciális szabadulószobában kellett egy tábla wawel csokit megtalálniuk az ifjanaknak, Polgár Viktor és Szoboszlai Zoltán tűzoltók közreműködésével. A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola harmadikos osztályos diákjai előtt kellett egy lengyel népmesét kellett előadniuk, s a gyerekek zsüriztek.

 

S mivel a Vajda az Európai Parlament Nagykövetiskolája (magyarul EPAS-iskola), külön versenyfeladat volt Lengyelország Európai unión belüli szerepének bemutatását, mondta el Vigyikánné Horák Andrea tanárnő, aki közismerten lelkes támogatója a rendhagyó versenyeknek, s az öntevékeny diákoknak. Hajúböszörményből és Győrből két csapat is érkezett, ők győztesek is lettek, s utaznak a bicskei diákokkal Lengyelországba. A városi könyvtárban zárult vetélkedő hangulata bizonyította, hogy internet ide vagy oda, a személyes találkozás felülírja a virtuális élményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában