Új dokumentumfilmet készített

2019.01.19. 07:45

Vakler Lajos ezúttal Szent László nyomában jár

A téma ezúttal – maradva az Árpád-házi királyok emlékeinek felkutatásánál – a lovagkirály kultusza.

V. Varga József

Kiállítás is nyílt Simon Erika fotóiból

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szent László nyomában, Erdélyben című film ünnepélyes bemutatóját tegnap este rendezték a városháza dísztermében.

Amint az alkotótól, Vakler Lajostól megtudtuk: Szent László királyunk kultusza a középkortól napjainkig elevenen él Erdély-szerte.

Emlékét számos legenda, ének, ima, falkép, kút, forrás, templom és kápolna őrzi, amelyek mind azt bizonyítják, hogy az évszázadok során kiemelkedő szerepet játszott népünk képzeletvilágában.

Kiállítás is nyílt Simon Erika fotóiból
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Székesfehérvár Szent István városa, államalapító királyunk emlékének megőrzése mellett, a város számára különösen fontos Szent László, a lovagkirály tisztelete, és szellemi, erkölcsi hagyatékának tovább­örökítése. Ezért készítettük el filmünket – mondta el lapunknak Vakler Lajos.

– A Kárpát-medencei magyarság megerősítésére és a közép-európai országok szoros együttműködésén alapuló sorsközösség vállalására kötelez ma Szent László öröksége.

A film tizenhárom településen kalauzolja végig a nézőt, fókuszában a Szent László-legendát bemutató templomokkal és falfestményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában