a tervezés, a varrás és a szervezés is vérében van

2019.03.07. 13:32

Új oldalát mutatta meg a fehérvári kurd lány – Salih Dilán divatbemutatót tartott

Salih Dilánt már nem kell olvasóinknak bemutatnunk: számos sikert ért el művészeti vénájának köszönhetően. A napokban tartott divatbemutatója kapcsán beszélgettünk.

Tringli Alexa

-- Először is nagyon szépen köszönöm a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma igazgatónőjének, Gyenei Magdolnának a felkérést, hogy legyen saját divatbemutatóm a Hunyadi bálon és a lehetőséget, hogy bemutatkozhattam saját tervezésű ruháimmal a közönségnek. Továbbá a szervezésben a segítséget, Szabó Gábor tanár úrnak és minden támogatómnak. – kezdi meg beszélgetésünket Dilán.

Mikor volt a divatbemutató és hol? Milyen szervezési munkákkal járt?

2019. február 22-én volt a divatbemutatóm a Hunyadi bál műsoraként, amely a Barátság Házában volt megtartva. Ez volt az első divatbemutatóm, melynek szervezése rengeteg időt, energiát kívánt meg. Nemcsak a ruhák tervezése volt a feladatom, hanem egy diavetítés elkészítése az életemről és a művészeti munkásságomról, emellett a zeneszámok összerakása, a modelleknek pedig a kifutón való járásnak a szabályait is meg kellett tanítanom. Nagyjából egy hetem volt arra, hogy a modelleknek a modelles járást megtanítsam. Kijelöltem napokat és akkor bementem a Székesfehérvári Szakképzési Centrumba, ahol termet biztosítottak nekem a gyakorlásra. Eleinte a fontosabb szabályok szerint tanítottam a járást, majd a lányoknak magassarkúban ugyanezt és a szabályokat, végül pedig zenére és a sorrend szerint. Rengeteg munkával járt, főleg hogy dolgozom is és a próbák után varrnom is kellett.

A művésznő, Salih Dilán
Fotó: Reichardt Roland

Honnan jött az ötlet, hogy ruhákat is tervezz? Teljesen egyedül készítetted el a ruhákat, szabásmintától a varrásig?

Igaz, hogy a festőművészetről is szó volt eddig, de igazából kiskorom óta a rajzolás és a festés mellett még a ruhatervezés is álmom volt. 3 éves korom óta rajzolok. Az óvodában kezdődött az egész… Amíg vártam édesapámra, rajzolgattam tájképeket vagy divatrajzokat. Már az óvónénik is beneveztek rajzversenyekre.

Ekkortájt kezdtem el kézzel varrni Barbie babáimnak ruhákat. Kinéztem a házunk ablakán az utcára és néztem a boltokat, hogy milyen ruhák vannak a bábukon, majd valami mást igyekeztem kitalálni. Általános iskolában számtalanszor előfordult, hogy átalakítottam a saját ruháimat, amiért elég furcsán néztek rám, hogy mi lehet az oka.

Korábban, a középiskolás éveim alatt vettem részt öltözéktervező versenyen. Ilyen volt például 2016-ban a THÉBA Művészeti Akadémia által meghirdetett ,,Tervezz magadnak„ öltözéktervező pályázat, amelyen III. helyezést értem el.

A THÉBA pályázatán elnyert oklevél
Fotó: Salih Dilán

A mostani divatbemutatómra teljesen egyedül készítettem el a ruhákat. Elég nehéz volt, főleg hogy a szabásmintát is fejben össze kellett állítanom, illetve ugye a varrásnak is van egy pár trükkje, amit szintén ránézésre és fejben meg kellett álmodjak. Ilyen például egy fodros ruhánál a fodros rész. A ruhák megvarrását szintén én végeztem illetve a díszítést és a mintázást is. A díszítés és a mintázás rengeteg időt vesz igénybe. Virágokat gyöngyökből kirakni vagy strasszkővel való díszítés vesz a legtöbb időt igénybe, nem pedig a ruhaalap. A mintázásnál meg a festékek száradása telik sok időbe.

Vannak olyan ruhadarabok, amelyekre több zacskónyi gyöngyöt kellett felvarrnom.

A pályázatra leadott ruhaterv...
Fotó: Salih Dilán
... és a megvalósított ”outfit„
Fotó: Salih Dilán

Volt-e olyan ruha, amit kifejezetten egy-egy modellre alkottál, vagy univerzálisan mindenki viselheti az alkotásaidat?

Az idő szűkössége miatt vannak olyan ruhák, amelyek modellre vannak szabva, illetve alkotva. De egyébként univerzálisan is viselhetik nyugodtan, hiszen mielőtt találkoztam volna a modellekkel, nagyobbakat varrtam, amiket be kellett szűkítsek a modelleknek megfelelően… De ebben az a jó, hogy később a szűkítés felbontható és így jó lehet másra is az adott ruha.

Volt-e valamilyen tematika, ami mentén dolgoztál? Mennyi ideig tartott elkészíteni a ruhákat?

Újévkor kaptam utalást Gyenei Magdolna igazgatónőtől, hogy vár majd bőven munka az újév kezdetével. Így már tudtam, hogy varrnom kell és lesz bemutatóm, hiszen korábban felhozta egy beszélgetés során, igaz, hogy időpont még nem volt ekkor. Mindenképpen tavaszias hangulatú kollekciót akartam. Újév után folyamatosan elkezdtem készíteni a ruhákat. Február elején tudtam meg, hogy a Hunyadi bál időpontjára készen kell legyek. Másfél hónapom volt körülbelül 20 darab ruhára. Rengeteget varrtam, voltak olyan napjaim, hogy éjfélig, illetve voltak olyan hétvégéim is, amikor naphosszat varrtam és nem mozdultam ki.

Mindenképp szerettem volna a ruháimmal a belső világomat megmutatni és képviselni velük azt, ami Én vagyok.

Ruháimat a tavasz varázsa és a keleti világ színessége és díszessége jellemzi. Színek hangsúlyossága és díszesség jellemzi alkotói stílusomat.

Milyen visszhangja volt a bemutatónak, mennyire tetszett a diákoknak, tanároknak, vendégeknek a kollekciód?

A divatbemutatóm végén rengeteg dicséretet kaptam a rendezőktől, tanároktól és a vendégektől. Sőt, mielőtt lett volna a bemutató, nem egy olyan szülő, rokon, ismerős jelezte az iskola felé, hogy kifejezetten a divatbemutató miatt jönnek el a bálra. A közösségi felületeken rengeteg lájkot, szép kommentet kaptam a modelljeim ismerőseitől, a bál vendégeitől és a közösségi felhasználóktól. Nagyon örülök, hogy nagy visszhanggal járt a divatbemutatóm és rengeteg dicsérettel. Hiszen ezek a szép szavak hatalmas energiát, örömöt nyújtanak számomra. Ezek azok a szavak, amelyek felülmúlnak minden fáradtságot, és erőt adnak akár több divatbemutató rendezéséhez is a későbbiekben.

Emellett nagyon hálás vagyok a modelljeimnek, hiszen voltak, akik még betegen is eljöttek a próbákra és végigcsinálták velem az egészet. Nagyon örültem, hogy nagyon jól kijöttem a modelljeimmel és láttam bennük a lelkesedést. Szintén nagyon tetszett nekem az is, hogy a ruhák, amiket viseltek nagyon tetszett nekik. És hiába voltam nagyon fáradt, amikor a próbák végén még odajöttek beszélgetni hozzám…ez az ami erőt és boldogságot adott nekem. Nagyon szépen köszönöm a munkájukat. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze és nagyon hiányozni fognak nekem. Remélem a későbbiekben is tudok velük még dolgozni.

 

A családod is támogat ezen az úton? Van a rokonaid között hasonló művészi vénával megáldott családtag?

Most már kijelenthetem bátran, hogy igen. Hála istennek, már a családom is támogat ezen az úton. Édesapukám is akárhányszor jön haza, elmeséli, hogy hol, milyen ruhaanyagok kaphatóak, magazinok stb. Ő is igyekszik mindig segíteni és megkönnyíteni nekem ezt a folyamatot, pedig korábban fenntartásai voltak. Édesanyukám is mindig mellettem van, segít és elkísér engem.

A rokonaim között rengeteg tanár, orvos és művészi vénával megáldott családtag van, nem egy ismert kurd énekes, hegedűművész, festőművész van. Édesapukámban is szintén van művészi véna, ő is foglalkozott festészettel.

Ha úgy hozza a jövő, szeretnél divattervező lenni?

Igen, mindenképpen szeretnék, hiszen ez az a világ, amely megnyugvást és önmagamra találást ad.

 

A fotókat egy nagyon jó barátom készítette: Reichardt Roland, a sminkeket pedig Sherin Makeup. A modellek hunyadis diákok: Molnár Nikolett, Péter Alexandra, Sebestyén Doncsi, Hajdú Csilla, Bottyán Dalma, Heinrich Ádám, Bakos Júlia, Hardi Heni, Bikki Viki, Jónás Enikő, Péter Mónika, Farkas Dóra, Kokics Anna, Plózer Tézeusz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában