van ok az aggodalomra?

2019.07.23. 07:10

Túlszaporodtak az ezüstkárászok a fehérvári Csónakázó-tóban

Olvasónk halpusztulás nyomait látta Székesfehérváron, a Csónakázó-tónál. Utánajártunk, vajon van-e okunk az aggodalomra.

Tihanyi Tamás

A jelenség nem egyedi a nyári hónapokban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhely észak-nyugati részének két vízterülete, a Csónakázó-tó és a Bregyó-tó jelenleg a Széchenyi István Horgász Egyesület kezelésében van. Szeglet Zoltán egyesületi titkár szerint semmi ok az ijedtségre, csak az ilyenkor, nyáridőben gyakori, kismértékű halpusztulásról van szó.

– Valóban, az utóbbi időben naponta egy-két vödörnyi, körülbelül 20 kilogrammnyi hal, egyedenként nagyjából tenyérnyi méretű ezüstkárász tetemét emeljük ki a tóból, amelyben egyébként tonnaszám él ebből a fajból – számolt be a részletekről érdeklődésünkre Szeglet Zoltán. – Bár ez nem számít nagy mennyiségnek, nyilván azért látják és tapasztalják az erre járók. Az ok a túlszaporodás és a meleg idő, hiába forgatjuk és mozgatjuk a vizet, ezt nem tudtuk elkerülni. A jelenség nem egyedi, nyáridőben sok hasonló méretű tónál tapasztalni ilyet. A biztonság kedvéért megtettük a szükséges intézkedéseket, jeleztük a problémát az illetékes hivatal felé. Néhány mintát elküldtünk, s ezeket az elhullott egyedeket szigorúan megvizsgálják.

A jelenség nem egyedi a nyári hónapokban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A túlszaporodásnak logikus oka van: a Csónakázó-tavon nincs olyan intenzív horgászat, mint amilyen például a szomszédos Bregyó-tavon. Az egykori Vidámpark taván jelenleg csak a reggeli és az esti órákban, pergetéses módszerrel engedélyezett ez a fajta szabadidős tevékenység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában