huszonnégy órás csapatpróba

2018.10.01. 23:31

Túlélők a romok között – Ismét bizonyított a mentőszervezet

Romos épületben és folyóban is kutattak a Fejér Önkéntes Menőszervezet tagjai, miközben az árvízi védekezés részeként gátat építettek és viharban megdőlt fákat vágtak ki a múlt hét végén végrehajtott nemzeti újraminősítő gyakorlaton Dunaújvárosban.

Katasztrófavédelem

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

A huszonnégy órás csapatpróbán csaknem kétszáz önkéntes vett részt szeptember 28-án és 29-én. A Szalki-szigeten kialakított több kárhelyszínen az önkéntesek egy-egy feltételezett, de a valóságban is elképzelhető veszélyhelyzet alapján hajtották végre a védekezési, kutatási és mentési feladatokat.

A Fejér Önkéntes Mentőszervezet 2013 tavaszán alakult és pár hónappal később nemzeti minősítést szerzett. A tanúsítvány öt évig érvényes, ezért az önkéntesek ismét egy közös gyakorlaton bizonyították tudásukat és elhivatottságukat. A riasztást követően a tagszervezetek szeptember 28-án, pénteken konvojban érkeztek a – feltételezés alapján – természeti katasztrófa sújtotta szigetre, ahol a táborépítés és a felkészítés után eltévedt kirándulók után kutattak az éjszakában.

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

Másnap, szeptember 29-én a martonvásári, a dunaújvárosi, a sárbogárdi és az enyingi járási mentőcsoportok is csatlakoztak a gyakorlathoz. Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében az önkéntesek elhivatottságát méltatta, akik szabadidejükben példaértékű elkötelezettségükkel egy összetettebb, elhúzódó beavatkozásnál a hivatásos erőket támogatva vesznek részt a mentési és védekezési feladatokban. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezetője elmondta: az önkéntes mentőszervezetek az elmúlt években is sokat bizonyítottak. Ők azok, akik a hivatásos szerveket támogatva bármikor készek arra, hogy egy vagy akár tíz napon át, vagy ha szükséges még tovább részt vegyenek a vizek kártételei elleni védekezésben, vízkárok elhárításában, kutatási és mentési feladatokban.

A munkavédelmi felkészítés után a megyei és a járási önkéntes mentőszervezetek tagjai több csoportban és több kárhelyszínen párhuzamosan gyakorlatoztak. Az egykori, ma már használaton kívüli Remix épület egy feltételezett földrengés miatt részben beomlott, és többen bent rekedtek. A három sérültet az önkéntesek kutatták fel a valóságban is romos és sötét épületben, ahol a Fejér Medic egészségügyi csoportja látta el a sérülteket, majd együtt kimentették őket.

A következő kárhelyszínen a Dunán levonuló rendkívüli árhullám ingatlanokat és az áramszolgáltató transzformátorát veszélyeztette, ezért az épület védelmére a vízügyi igazgatóság szakembereinek együttműködésével BEAVER tömlős mobilgátat telepítettek és homokzsákokat helyeztek ki.

A Duna holtágában lévő strandnál a feltételezés szerint az erős szélben megdőlt és veszélyessé vált fákat kellett kivágniuk a mentőcsoport tagjainak. Az erdészeti szakemberekkel egyeztetve és a segítségükkel, értékteremtő céllal azokat a fákat vágták ki és darabolták fel motoros láncfűrésszel, amelyek elöregedtek, ténylegesen megdőltek és korhadtak. Az értékteremtés részeként területrendezéssel a Pince soron egy közösségi teret is létrehoztak.

A szabad strandnál a búvárok vizsgáztak. A feltételezés szerint a viharban felborult egy csónak. Ketten elmerültek a folyóban, a holttesteket és a csónakot a Pentelei Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Forman Kft. búvárai kutatták fel a vízben és hozták ki a partra. A forgatókönyv alapján a mentés közben egy polgárőr és egy búvár is rosszul lett, őket a vöröskereszt munkatársai látták el.

A rendezvény zárásán a nemzeti minősítő bizottság elnöke, Jackovics Péter tűzoltó ezredes elismerését fejezte ki a gyakorlat résztvevőinek, majd átadta az árvízi és vízi mentési képességet, valamint búvár szakterületet igazoló nemzeti minősítő oklevelet Nagy Lajos tűzoltó alezredesnek, a Fejér Önkéntes Mentőszervezet parancsnokának. A martonvásári, a dunaújvárosi, a sárbogárdi és az enyingi járási mentőcsoportok Magosi Lajos tűzoltó ezredestől, megyei katasztrófavédelmi igazgatótól vehették át az oklevelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában