Fehérvár emlékezetéről a szláv irodalmakban

2019.09.19. 14:30

Tudománynépszerűsítő konferenciát tartottak Fehérváron

Tudománynépszerűsítő konferencia helyszíne volt csütörtökön a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház.

Bokros Judit

Lukács István ötlete volt az idei konferencia székesfehérvári megrendezése

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az intézmény ezúttal az ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszéke által szervezett, egész napos rendezvénynek adott otthont.

Jakubek Tiborné, a művelődési ház igazgatója elmesélte, hogyan merült föl tavaly Lukács István intézetvezető, egyetemi tanár részéről az az ötlet, hogy Fehérvár legyen a következő konferenciájuk helyszíne. Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében az idegen nyelvek, kultúrák ismeretének és a párbeszéd fontosságának a jelentőségét hangsúlyozta.

Lukács István pedig arra hívta föl a figyelmet: ahhoz, hogy a tudomány mindenkié legyen, el kell vinni másokhoz. A filológiai tanszék ezért szervezi meg minden évben egyszer Budapesten kívül a tudománynépszerűsítő konferenciát fontos témákban. Az előadások anyaga ezután kötetbe foglalva meg is jelenik.

Lukács István ötlete volt az idei konferencia székesfehérvári megrendezése
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény témája ezúttal „A magyar királyok városának emlékezete a szláv irodalmakban, nyelvekben és kultúrákban” volt. Székesfehérvárhoz főleg az első szekcióban elhangzott előadások kötődtek, ezek egyike volt István Anna értekezése Ján Kollár és Székesfehérvár címmel.

A mosóci születésű, Bécsben 1852-ben elhunyt Ján Kollár (magyar nevén Kollár János) cseh nyelven író, szlovák származású lelkész, költő, esztéta volt. Itt útirajzairól esett szó, amelyeket valós és képzeletbeli utazások kapcsán írt. Fehérvárt első, 1843-ban megjelent útirajzában említi, s a városról személyes benyomásokkal írt.

Az előadások a késő délutánba nyúltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!