Ünnep

2017.10.24. 11:07

A történelmi emlékezet forrása – ünnep és díjátadó Velencén

Velencén a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium udvarán, majd a Hősök parkjában tartottak megemlékezést és koszorúzást az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján.

S. Töttő Rita

Az eseményen adták át a tóparti város több rangos kitüntetését. Az idén a Díszpolgári Címet Tiboldi Mária Jászai-díjas primadonna, szín- és énekművész, a Velencéért Oklevelet pedig Tóthné Benkő Mónika tanárnő, valamint Bartos Zoltánné óvodapedagógus számára adta át Koszti András polgármester, míg a népszerű rádiós műsorvezető, Rákóczi Ferenc is most vette át a korábban számára odaítélt Velencéért Oklevelet.

Fotós: Igari Balázs

A délelőtti, kezdetben még – szó szerint – kissé ködös megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, az ünnepi műsort pedig a házigazda intézmény diákjai szolgáltatták. Az eseményen a történelmi egyházak képviseletében Pápai Szabó György református lelkipásztor, valamint Rohrbacher János katolikus diakónus mondott áldást.

Koszti András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy '56 eseményeit sokan, sokféleképpen élték meg, majd értékelték az elmúlt évtizedekben, s csak a rendszerváltás idején nyerte el mai értelmezését, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a mai fiatalok tisztában legyenek az ünnep jelentőségével, értsék meg a történéseket és azok üzenetét.

-...október 23-a csak a rendszerváltás idején nyerte el mai értelmezését. Talán a történelmi események viszonylagos közelsége, azok összetettsége, különböző érdekcsoportok különböző értelmezései kapcsán a megemlékezések üzenetei még nem tisztultak le teljesen s különösen a fiatalabb generáció számára sokszor az ünnepségek formalitásai között elvész a nevelő értékkel bíró mondanivaló. Nem egyszerű dolog életben tartani az emlékeket, főleg úgy, hogy az egykori mártírok társai, hozzátartozói lassan távoznak közülünk. A nemzeti ünnep a történelmi emlékezet egyik forrása. Így a legfontosabb az, hogy hiteles alapokra támaszkodjunk. Ezentúl a történéseket le kell fordítani a mai kor nyelvére, jelentőségüket nem elég hangsúlyozni, hanem éreztetni kell, hogy élményként magukkal vihessék azok, akik jelenleg csak a saját konfliktusaikkal vannak elfoglalva és kevésbé ismertek számukra a közös célért való küzdés, a közösség erejének fogalmai. A történelem történetekből tevődik össze, hát meséljünk arról, hogy éltek egykoron olyanok, akik személyes biztonságukat, családjukat áldozták fel a szent cél érdekében. A végletektől óvjuk magunkat: 56 lényegét nem akkor tudjuk igazán kifejezni, ha elveszünk adathalmazokban, statisztikákban. Sokszor elég egy „Nagyapám mesélte”- történet, vagy egy – az adott kort felidéző- játékfilm, filmrészlet. Időnek kell még eltelni ahhoz, hogy rátaláljunk a megemlékezések 21. század konform formáira. Ezek hiányában nem egyszerű feladat különböző korosztályokhoz szólni, egyáltalán megfelelni a sokrétű elvárásoknak. Egy dolog azonban – úgy gondolom -vitán felül áll: Forradalmunk és szabadságharcunk világtörténelmi jelentőséggel bír. - mondta köszöntőjében Koszti András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában