Alulról szerveződő fejlesztési irányok

2019.05.17. 07:50

Törő Gábor: A kitűzött települési célokat csak együttes erővel, közös munkával lehet elérni

Törő Gábor ország­gyűlési képviselő huszonkilenc település érdekeit szolgálja a megyében. Sosem a település színét nézi, hanem azt, hogyan tudná előmozdítani az összes fejlődését, gyarapodását. A vele készült interjúnkat alább olvashatják.

Palocsai Jenő

Törő Gábor (középen) Vargha Tamás országgyűlési képviselővel és Cser-Palkovics András polgármesterrel együtt dolgozik a fejlődésért

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A ma folyamatban lévő TOP-os források előkészületei még akkor zajlottak, amikor ön a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt. Hogyan jött létre a települések számára kialakított pályázati rendszer?

– Szisztematikusan végigjártuk Fejér megye összes települését, és megkértük a polgármestereket, egyházakat, civil szervezeteket, hogy tegyenek javaslatot, milyen fejlesztési irányba induljunk el az uniós források felhasználásával. Az ötleteket, elképzeléseket összegyűjtöttük, és beépítettük a pályázati rendszerbe. Találkoztak a kiírások és az igények, így alulról szerveződő rendszer alakult ki. Majdnem az összes beadott pályázat sikeres lett az én körzetemben, ezért szinte minden település a nyertesek között van.

Majdnem az összes beadott pályázat sikeres volt a megyében

Ezek elsősorban fideszes települések?

– Színtől teljesen függetlenül dolgozunk együtt, és megyünk előre. Szerencsére a legtöbb helyen olyan vezetőt választott a lakosság, aki a település érdekeit nézi, pályázatokat keres és nyújt be, emellett folyamatosan kapcsolatban állnak az országgyűlési képviselővel. Van olyan település, ahol nehézkes vagy nincs együttműködés. Ezt nagyon sajnálom, mert nekem minden település egyformán fontos, függetlenül attól, hogy ki melyik politikai oldalon áll. A települések fejlesztési elképzeléseit feltérképeztük, és a közösen elvégzett munka után az elnökséget átadtam és országgyűlési képviselő lettem. A jelenlegi elnök, Molnár Krisztián vezetésével zajlott le ezeknek a pályázatoknak a bírálata. A megvalósult fejlődés tehát egy közös, számottevő vita nélkül végrehajtott munka eredménye. Székesfehérvár polgármesterét Cser-Palkovics Andrást is meg kell említenem, aki mindig partner a városkörnyéki települések közös fejlesztésében, javítva ezzel az ott élők élethelyzetét. A közös munkának köszönhetően Fejér megyét olyan fejlesztési irányban tudtuk vezetni, ami egyszerre szolgálta a települések, az ott élők és a gazdasági szereplők érdekeit.

A gazdasági szereplők érdekei miért fontosak?

– Ott is fejleszteni kellett, ahol a munkaerőpiac azt igényelte. A megye déli része jelentős elmaradást mutatott akkoriban, különösen Sárbogárd térségében, ezért ott lényegesen nagyobb léptékű fejlesztések zajlanak. Polgárdiban egymilliárd forint jut egy szociális intézmény felújítására, mert a jelenlegi körülmények nem érik el az európai színvonalat. De készülőben van itt egy 600 milliós óvodafejlesztés és vele párhuzamosan egy 470 milliós iskolafelújítás is. Közel 150 milliót fordítunk úthálózatra, valamint a Polgárdi Ipari Parkra. A hétezer fős város több mint kétmilliárd forintos fejlesztés várományosa. Természetesen északon is számíthatnak a központi támogatásra. Mórra 500 milliós EFOP forrás is érkezett, közösen pályázva a szomszédos Magyaralmással, Csókakővel és Csákberénnyel. A Településfejlesztési Operatív Programból minimum kétmilliárd forint épül be a városba, így azt gondolom, mint régió­központ sokat erősödik, és ezzel maga után húzza a környező kisebb településeket is.Bodajk nagy változások előtt áll: első körben a templom felújítására nyert 500 milliót, de a püspökségnek köszönhetően olyan többletforráshoz jutott, hogy nemcsak a templom, hanem annak közvetlen környezete is megújul mintegy másfél milliárd forintból.

Inkább a városokra koncentrálnak?

– Nem, a kis települések ugyanúgy támogatottak. Bakonycsernyén megoldottuk a csapadékvíz elvezetését és dolgozunk a Gaja patak meder­rendszerén is, ami végleg megoldaná az árvízhelyzetet. Fehérvárcsurgón az iskola fejlesztése zajlik, illetve az óvodai konyha kialakítása. Nagyveleg sem maradt le, ott bölcsőde- és óvodafejlesztés volt a fő irány. Balinka is a győztesek között van, kerékpár­út is épült, emellett belügyes pályázatokban is jól szerepelt, legyen az út vagy járda építése. Kőszárhegyen százötven milliós útfejlesztés volt, és Nádasdladányban megújult az óvoda, a sportpálya, illetve most zajlik a kerékpárút építése.

Törő Gábor (középen) Vargha Tamás országgyűlési képviselővel és Cser-Palkovics András polgármesterrel együtt dolgozik a fejlődésért
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kerékpárutak találkoznak majd?

– Mór és Csókakő között már létrejött, és így közvetlen kapcsolat van Csákberénnyel is, amely most nyert kerékpárút fejlesztésére támogatást, így indulhatnak Gánt irányába. Hamarosan egy hosszú, jó minőségű úton kerekezhetünk a Vértes szívébe. Bízom abban, hogy akár épp a zarándok kerékpározók örömére, Mór és Bodajk is összeköttetésbe kerül, majd később Fehérvárcsurgó és Iszkaszentgyörgy között is kialakul az út, és onnan már elérhető a megyeszékhely. Nádasdladány és Sárkeszi éppúgy kerékpáros összeköttetésben áll már, mint Kiskeszi és Nagykeszi, és még sorolhatnánk.

Az uniós választásoknak van tétje?

– Az a véleményem, hogy részt kell venni a szavazáson! Mindenki gondolja végig a saját és a gyermekei érdekeit! Tenni kell valamit, hogy ne alakulhasson ki olyan állapot 2050-re, mint Nyugat-Európában, ahol már most jellemző a kettős kultúra, mert ez Magyarország végét jelentheti. Ne felejtsük el, hogy az Európai Parlamentbe nemcsak az anyaországból kerülnek be magyar képviselők, hanem a környező területekről is. Ha húsz fő szolgálná ott a közös ügyet, akkor az egyik legerősebb frakció lehetnénk az Európai Parlamentben. Megnövekedne az esélye annak, hogy a bevándorlásellenes tábor lesz az erősebb, megvédve ezáltal a keresztény európai értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában