maradandó emlék

2019.07.02. 21:16

Tornádó pusztított Dunaújvárosban (majdnem napra pontosan) 13 évvel ezelőtt

Az interneten felbukkant felvétel a leírás alapján 2006. június 29-én készült.

Szanyi-Nagy Judit

Az alábbi videót a Meteoplaza nevű Facebook-oldalon találtuk. A leírás szerint „a szemtanúk és a kárfelmérések alapján Dunaújvárosban tornádó pusztított.” A videót Sarkadi Norbert küldte el az oldalnak.

A képsorokat a Mi, dunaújvárosiak nevű Facebook-csoportban is megosztották, ahol – igazolva a videón látottak hitelességét – többen saját élményeiket, tapasztalataikat is leírták a pusztító erejű viharral kapcsolatban.

„Aznap haza kellett jönnöm melóból, mert iszonyúan fájt a fogam. Délután volt csak dokim, én meg addig aludtam. Arra keltem fel, hogy iszonyat huzat van, és szegény öcsém izomból kapaszkodik a konyhaablakba, hogy be tudja csukni! Először vicces volt, de amikor a parkolóban összekócolta a szél a robogókat, már nem nevettünk! Az egy elég durva vihar volt akkor!” – emlékezett Balázs.

Virág a következőkről számolt be: „Nagyon durva volt. Egyéves volt a fiam. Meleg volt nagyon. Akkor még nem volt divat a hiperszuper biztonsági ajtó meg műanyag ablak. Olyan gyorsan jött a vihar meg a szél, hogy becsapta az ablakunkat, ami be is repedt. Nagyon félelmetes volt, de nekem bejött. (...) Utána emlékszem, hogy minden, a párkány, az ablak sárga poros volt, takaríthattunk utána.”

Anitának is maradandó emlékei vannak a viharról: „Horgászni voltunk a szabadstrandon. Mikor elkezdődött a vihar, elkezdtünk pakolni. Egyszer csak a szél kicsavart egy elég vastag ágat a fából, és ha nem szólnak, hogy futás, akkor szerintem halva szültem volna. Ugyanis 6hós terhes voltam akkor. (...) Azt a napot tuti nem felejtem el.”

De a környéket sem kerülte el az ítéletidő: „Szétázott a házunk Kisapostagon, mert nyitva hagytuk az ablakokat. A 6-oson halálfélelem volt bennem, amikor mentünk kocsival. Két fa dőlt ki, egyik előttünk, egyik mögöttünk. Második szülinapnak is mondhatja a családom.” – írta Zsófi.

A visszaemlékezők egyike, Tamás 113 kilométer per órás szélsebességről írt, és arról: bizony a kárelhárítás még két nap múlva is tartott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában