A kisváros kertváros, körös-körül szőlőhegyek ölelik körbe

2019.09.07. 08:00

Tökök, szőlők között kézimunkák, régiségek Bicskén

Csökkenő lelkesedéssel, de még mindig dívik a kertkultusz, szeptember elején pedig látványosságként várják a kertbarát-kiállítást a művelődési házban.

Zsohár Melinda

Miskei Zsigmond kosárkötő és Mike János régiséggyűjtő fogják közre Ráczné Piroskát, a kiállítás szervezőjét Fotó: Zsohár Melinda

A szokottnál kevesebb termény alkotta a Kővágó Antal Kertbarát Kör őszi kiállítását, amelyet Pálffy Károly polgármester nyitott meg, Lukács Róbert elnökkel együtt. Két napon át egymásnak adták a kilincset a látogatók, az óvodásokat elhozták az óvó nénik, pezsgő a hangulat ilyenkor.

A kertben, illetve kerti termények, gyümölcsök között jókedvre derül az ember, ez bizonyos. Maguk a kertészkedők is szenvedélyből túrják a földet, veteményeznek és ültetnek, az ügyesebbek szemeznek, oltanak, palántálnak, szeretettel gondozzák növényeiket – az Úristennel együtt teremtenek. Ráczné Piroska sok éve szervezi az őszi terménybemutatót, az egyik szeme sír, a másik nevet – egyre kevesebben mutatják be munkájuk gyümölcseit (és zöldségeit). A bicskei kertbarát kör az egyik legrégebbi civil szervezet az országban, száz körüli tagot számlál, noha annyi kedves barát és kertész meghalt már.

Miskei Zsigmond kosárkötő és Mike János régiséggyűjtő fogják közre
Ráczné Piroskát, a kiállítás szervezőjét Fotó: Zsohár Melinda

A tagok jellemzően az idősebb korosztályból kerültek ki, fia­talokat is várnának, mondja Piroska, aki csodálatos tűgobelinjeit hozta el erre a látványos tárlatra. A hobbikézműveseknek is megmutatkozási lehetőség az alkalom, s egyre népszerűbbek a használatból kikopott régi szőlészeti és konyhatechnikai eszközök.

A kertbarát asszonyok süteményeket, szörpöket kínáltak, Döme Kata friss zöldséges thai ételt készített, a befőttek különlegesek, delikátesz minőségűek a lekvárok. Ollé Jánosné feketeszeder-szörpje, a Határvölgyi házaspár gyógynövényes ecetei, Nagy Lajos csengő őszibarackjai, László Józsefné szőlősünje sorakoztak a többi zöldség és gyümölcs között. A fiatal édesanya, Bak Viktorné Finomságok Katától címkékkel ellátott üvegeiben jostaszörp, marcipános kajszibarack és cukkinichutney rejtőzött a hagyomány és az újítás jegyében. Mészáros Eszter Alcsútdobozról nagyírásos terítőit állította ki, Miskei Zsigmond fonott kosaraiból térbeli alakot formált, Szvák Ilona népviseleti ruhákat varrt, Mike János gyűjtő régiségeket szedett össze, Hartinger József hulladék fémalkatrészekből alkotott vicces szobrokat. A nagyterem tarka kerthez volt hasonlatos maga is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában