Újkori hagyományt teremtettek

2019.04.20. 07:23

Tojásfát díszítettek nagypénteken Jenő lakosai

Ildikó, erre kanyarodj felénk – kérte telefonon a betegeskedő Fisterné Marika az elöljárót nagypénteken reggel –, készítettem egy kosárka tojást a díszítéshez.

V. Varga József

Tojásfát díszítettek pénteken a faluban

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az anyukák, nagymamák ugyancsak karkosárnyi tojással érkeztek a templom melletti térre, Kerekes Ildikó polgármester már kicsomagolta a színes-hímes ellátmányt, és Nagy Anikóék is befutottak a létrákkal.

Az önkormányzat a múlt évben szervezte meg első alkalommal az össznépi tojásfadíszítést, melynek sikere jelezte: újkori hagyományt teremtettek. Kis huncut lányunokáját a nagypapa emelte föl a zöld ág magasságába, hogy felkerüljön rá a horgolt kabátkába bújtatott piros tojás. Egyik szebb, mint a másik! – jegyezte meg Körmendi Gitta, a faluban élő költő. Gyerekeink, unokáink a közös díszítés által is kötődnek az ünnephez, a falu közösségéhez – osztott apró csokitojásokat Ildikó a gyerekeknek.

Tojásfát díszítettek pénteken a faluban
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Húsvétvasárnapra aztán a nyuszi és a bárány is elfoglalja őrhelyét a tojásfa árnyékában, a hungarocellből formált nagyobbacska, festésre váró tojásokkal egyetemben. Majd indul a tojáskeresés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában