Koronavírus Fejérben

2020.04.08. 07:42

Tízzel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Fejérben

Az elmúlt heteket a koronavírus és az annak megelőzésére tett intézkedések alakítják. Összegyűjtöttük a keddi nap ehhez kapcsolódó, megyénket érintő híreit.

feol.hu

Forrás: Pixabay.com

Újabb regisztrált fertőzöttek a megyében

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez Fejér megyei vonatkozásban 10 új fertőzöttet jelent. Azaz 39-ről 49 főre emelkedett a koronavírusban szenvedők száma a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint.

Megyeszerte megszállták a kirándulóhelyeket

A hétvége megmutatta: nem veszzük komolyan a kijárási korlátozást. Nemcsak a Velence-korzón teltek meg a parkolók, hanem Gánt, Csókakő is tele volt a panelből kiszabadulni akarókkal. Több polgármester azt kezdeményezte az Országgyűlési képviselőknél: ne lehessen 20 kilométernél távolabb elhagyni lakhelyünket. Olvassák el teljes cikkünket IDE kattintva!

Képünk hétfőn készült a csókakői vár alatti parkolóban. A hétvégén itt egy tűt sem lehetett leejteni a sok autótól
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András: Itt és most az emberek élete, egészsége a tét

Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán hívta fel a lakosság figyelmét, hogy minden eddiginél nagyobb komolyságra és fegyelmezettségre van szükség.

A korona ellen megy a fehérvári járműadó

Cser-Palkovics András polgármestert arról kérdeztük, egyetért-e, elfogadhatónak tartja-e a gépjárműadóból származó önkormányzati bevétel elvonását, továbbá mekkora bevételkiesést okoz ez a város 2020-as költségvetésében? Eközben megjelent a Magyar Közlönyben, hétfőtől ingyenessé vált a parkolás az országban, ezt Fehérvár már korábban meglépte. Olvassák el cikkünket IDE kattintva!

Számos olyan székesfehérvári is megkapja a diplomáját, akinél eddig az akadályt a nyelvvizsga hiánya jelentette

Cser-Palkovics András kedd délután is közzé tette a legfontosabb információkat közösségi oldalán. Aggasztó adatokra ébredt ma Fejér megye, ezért a polgármester kifejezetten kéri az óvintézkedések betartását.

Koronavírussal és a várossal kapcsolatos tájékoztató videót tett közzé Gárdony polgármestere

A 17 és fél perces videóban Tóth István oktatásról, a Velencei-tóra érkező turistákról, a szájmaszkok viseléséről is közölte a legfrissebb tudnivalókat. A videó megtekintéséhez, kattintson IDE!

Történetek a hatósági karanténból – Kamionosok a tapasztalataikról

Egyre többeknek van koronavírus miatti karanténos tapasztalatuk. Ilyen az abai Böröndi Géza kamionos is, aki külföldi útjáról hazatérve került hatósági karanténba. Felesége, Csilla mesélte el történetüket, akkor még csak remélve, hamarosan mehet vissza dolgozni a férje. Teljes cikkünket IDE kattintva olvashatja!

Böröndi Géza kamionsofőr – sokáig várta, hogy még egy tesztet elvégezzenek rajta Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

KultúrKarantén: a kalandregénytől a pszichológiáig ajánl könyveket az előszállási zenész, Marton Pál (videó)

A Fejér megyei zenész, Marton Pál négy kötetet mutat be ajánlójában, melyek között lírai írás, Szamos Rudolf kultikus alkotásai, egy kalandregény és egy pszcihológiai írás is megtalálható.

– A koronavírus-fertőzés eredményezte otthonmaradásnak köszönhető rengeteg idő áll rendelkezésünkre arra, hogy akár régi klasszikusokat, akár új olvasmányokat fedezzünk fel.
Fotó: Marton Pál

Karantén idején sem maradunk szentmise nélkül

Tornyai Gábor plébános által bemutatott szentmiséket már a virtuális térben is követhetik a hívek. A részletekért, kattintson IDE!

A kijárási korlátozás ellenére sem tűnt el teljesen az élet Fehérvár belvárosából

Cser-Palkovics András közösségi oldalán szólította fel a közterület-felügyelőket, hogy szólítsanak meg mindenkit, és hívják fel a figyelmet a kijárási korlátozás szabályaira, valamint kérte a rendőröktől és a járőröző katonáktól, hogy szerezzenek érvényt a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben foglaltaknak. Mint fogalmazott, „itt és most az emberek élete, egészsége a tét!”. Mindezek ellenére még a mai napon, április 7-én is lehet kávézgató, sétálgató embereket látni.

Fotó: Olvasó

A Mária-napi búcsún nyitva lesz a bodajki kápolna

A koronavírus miatt meghozott óvintézkedések egyike, hogy jelenleg nem mehet a lakosság az általuk szeretett és megszokott imahelyekre. A szentmisékre azonban szüksége van a híveknek, a papságnak is a szolgálatra, így egészen új módon, online zajlanak. Az online misékről, illetve azok sikeréről, tapasztalatairól beszélgettünk Mórocz Tamással a Segítő Szűz Mária Kegyhely plébánosával.

A pentelei karitász várja a nagyböjti adományokat

A járványügyi vészhelyzet éppen a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés kellős közepén érte az újvárosi karitász szervezetet. Mivel nem tudnak fogadni tárgyi adományokat (élelmiszert, ruhát), pénzadománnyal lehet segíteni jelenleg a karitászt.

A Bartók Kamaraszínház felajánlotta dolgozóinak a segítségét

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is csatlakozott a városháza által szervezett önkéntes akcióhoz. Őze Áron, a Bartók igazgatója elmondta, hogy a színház nem zárt be, és nem is fog, csak jelen pillanatban nem fogadhatja a közönséget, de munkavégzés folyik.

Őze Áron igazgató elmondta, 25 dolgozó munkáját, két mikrobuszát, teherautóját ajánlja fel a Bartók
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Gyümölcs érkezik a megyei idősek otthonába

Az adományozás célja, hogy vitamindús gyümölcsökkel – alma, narancs és citrom – lássák el a szervezeteket, ezzel is segítve az ott élők és dolgozók egészségének megőrzését, s ezzel egyidejűleg a járvány átvészelését.

Alma, narancs és citrom kerül az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak asztalára
Fotó: Alapítvány

 

Fehérvár még kivár az irodabérlések kapcsán

Az iroda- és lakáscélú bérlemények piacán a visszaesés érzékelhetően megindult. Budapesten a legrosszabb a helyzet, ehhez képest Székesfehérváron egyelőre a kivárás a jellemző. Cikkünket IDE kattintva tudják elolvasni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!