Barnabás Mackó hétköznapjai

2020.01.09. 14:30

Telegdi Ágnes a természet értékeire, védelmére is felhívja a gyerekek figyelmét

Telegdi Ágnes írónő gyűjteményéből még január 18-áig látható egy lelket frissítő, hangulatos kiállítás Barnabás Mackó életéről a Madarász József Városi Könyvtárban.

V. Varga József

Fotó: Városi könyvtár

Telegdi Ágnes Aranykönyv díjas meseírónő, fotóművész, előadó, aki még egyéb más alkotói tevékenységet is folytat, melynek rekvizitumai a sárbogárdi könyvtárbeli kiállításon is láthatók – tudtuk meg Huszárné Kovács Mártától, a Zengő Óvoda intézményvezetőjétől.

A művésznő már gyermekkorában megszerette a természetet, szüleivel sokat jártak kirándulni, és ennek köszönhetően most is nagyon fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a természet értékeire, védelmére. A madarakat és más állatokat gyönyörű fotókkal is megörökíti, majd történeteket, meséket ír hozzá. Munkája nyomán lapozhatjuk az Ó, azok a csodálatos állatok! című sorozatának könyveit is. Barnabás Mackó pedig egy ünnepi képeslapnak köszönhetően született meg. Az írónő az ismerőseinek készített üdvözlőlapot, és annyira jól sikerült, hogy mindenki arra biztatta, hogy folytatásként képregényt készítsen belőle. Átgondolta, és Barnabás Mackó életre kelt képeskönyv formájában.

A hétköznap is ünnep? Barnabás Mackó és családja különböző élethelyzetekben, maketteken
Fotó: Városi könyvtár

Azóta is több helyre eljutott, és most Sárbogárdon, a gyerekek örömére a városi könyvtárban éli átmenetileg a hétköznapjait ez a kedves kismackó. Telegdi Ágnes még a megnyitón képeket vetítve mesélt el hallgatóságnak egy madarakról szóló történetet, ezt követően pedig Barnabás Mackóval ismerkedhettek meg a gyerekek. Az ovisok és a felnőttek csillogó szemekkel szemlélték a híres mackó mesés történeteit alkotó pillanatképeket a könyvtár kiállítórészlegében. A különböző élethelyzetekben megjelenő kedves mackó tárgyait is a művésznő készítette el kis makettek formájában, és ezek az alkotások fotókon jelennek meg a mesekönyveiben.

Aki teheti, feltétlenül pillantson még be Barnabás életébe, mert az alkotási folyamat egy sajátos helyzetébe is beleláthat, és mert vele a hétköznap is ünnep lesz! – tette hozzá Huszárné Kovács Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában