Ezúttal az Instagramon zajlott

2019.06.21. 07:00

Tehermentesített utak, iskolaügyek kerültek elő a fogadóórán

A fiatalok közösségi oldalán értelemszerűen elsősorban a fiatalokat érintő kérdések vetődtek fel, de igen komoly témákról, például iskolafelújításról és a közlekedésről is szó esett.

Szanyi-Nagy Judit

A környezetvédelem a kérdezők számára sem volt utolsó szempont Fotó: FMH-Archív

A szúnyogirtással kapcsolatban több kérdés is felmerült. Cser-Palkovics András polgármester válaszában megírta, a kémiai szúnyogirtás ökológiai szempontból rossz dolog, de addig muszáj alkalmazni, amíg a természetes módszerek (mint a fecskeállomány stabilizálása) eredményt nem hoznak. Egy fecske évente akár 2 kilogramm szúnyogot fogyaszt – ezért is fontos a Fecskebarát Fehérvár program folytatása. Ugyanitt szerencsére az is elmondható: az emberre is veszélyes tigrisszúnyogból a szakemberek eddig egyetlen példányt sem észleltek Fejér megye székhelyén.

Ha már szabadtér: a sóstói nagy kilátó hamarosan nemcsak a látogatóközpont túráival lesz elérhető, oda a közeljövőben lényegében bárki által használható beléptetőkapukat telepítenek. Emellett a városvezetés egy Halesz parkbeli rekortán futópályára már pályázott, és további „szabadtéri edzőparkok” helyét is keresi a forráslehetőségek mellett.

A középiskolai campusról lejegyződött: a közgyűlés pénteken írja ki az első ütem vonatkozásában a kivitelezéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárást. Ez a Vasvári és a Kodolányi iskolákat érinti. Ezenkívül szóba került a Kodály felújítása is: a tankerület tájékoztatása alapján a forrás rendelkezésre áll, kivitelező kerestetik, a közbeszerzés folyamatban van. A Ciszterci-gimnázium új részét azonban nem mostanában kezdik el építeni, mivel a beruházás jóval többe kerül az eredetileg tervezettnél. Az utolsó információk szerint a rend átgondolja a terveket. Szintén a diákokat érintő döntés: az eső miatt elmaradt ballagást június 30-án, a Városház téren „pótolják” majd, koncertekkel. Illetve az igényeknek megfelelően POKET zsebkönyv-automatát is telepítenek a városban, annak helyéről ma lehet szavazni az Instagramon.

A környezetvédelem a kérdezők számára sem volt utolsó szempont
Fotó: FMH-Archív

Témaként a közlekedés több sarkalatos kérdése is megfogalmazódott. Az Auchan-körforgalom és az elkerülő vonatkozásában kiderült: az állam a terveket megrendelte, azok az év végére készülnek el. A kivitelezés jövőre indulhat el. A komplex megoldást a negyedik M7-csomópont jelenti majd, amely a 81-es főút beruházásának a részét fogja képezni. A Balatoni út tehermentesítését a Bakony utca nyugati elkerülőhöz csatolásával lehetne megoldani, a projektre keresik a forrást.

Az autóbuszok tekintetében nyilvánosságot kapott: az utolsó információk szerint az elektromos Ikarus tesztüzeme sikerrel zajlik, a jármű hamarosan engedélyt kaphat. A további zéró emissziós megoldási lehetőségek között a közösségi autós és kerékpáros közlekedés is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában