Ha gyúrható: éltető

2019.03.27. 07:02

Tapasztalati úton tanítják a diákokat a Gaja Környezetvédő Egyesület tagjai

A Széna téri iskola 4. B osztályát tanítgatták kedden a Gaja Környezetvédő Egyesület tagjai a Gazdaság Házában. Bódi Réka Ágnes tanítónő elmondta, a fenntarthatósági témahét részeként jöttek el ide, a gajások meghívására.

Majer Tamás

Gárdonyi László egy sor világítótest, sőt a gyertyafény hatékonyságát is megmérette a srácokkal

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csupa izgalmas műszer és minta volt a gyerekek előtt. Talajdarabok itt, mikroszkópok ott, üvegcsék, fiolák, mérőműszerek, izzók, gyertyák…

– A talajvizsgálat számtalan szempontból végezhető. Gyúráspróbával megállapítható, hogy a talajból lehet-e fonalat sodorni – magyarázta Varga Gábor, az egyesület elnöke; vízzel fölöntött talajdarabkákkal dolgoztak a nebulók.

A gyerekek fizikai tapasztalatot szerezhettek tehát az éltető földről. Az agyagos talaj jól sodorható, megtartja a vizet, érdemes bele növényt ültetni. Ha homokos: nem serkent életet.

Gárdonyi László egy sor világítótest, sőt a gyertyafény hatékonyságát is megmérette a srácokkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gárdonyi László foglalkozásrészén az otthoni energiahatékonyság volt fókuszban. Az ifjak különböző háztartási praktikákat ismerhettek meg a világítási eszközöktől kezdve a fűtőberendezésekig. Egy hőkamera használatával megérthették, mennyivel hatékonyabbak a ledlámpák, mint hagyományosnak mondott izzók.

Szerdán az István Király iskolából fogadnak diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában