Fánksütő mamák, ide jöjjenek!

2019.02.28. 14:00

A Szabadművelődés Háza új telephelyeként működik majd a felsővárosi tájház

Tájházzá alakul a Felsővárosi Általános Iskolával szemben, a Kertalja utca 8. alatt található, három éve lakatlan ingatlan. A 2019. évi fehérvári költségvetés 15 millió forintot biztosít az új közösségi térre.

Majer Tamás

Földi Zoltán reméli, hamar megtelik élettel az ősszel nyíló közösségi tér

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az ingatlan önkormányzati tulajdonban van, tavasszal kezdődik a munka – mondta el Földi Zoltán önkormányzati képviselő. – Az első etapban megtörténik a ház teljes felújítása, a tetőtől a héjszerkezetig – folytatta.

A tervek szerint szeptember végén lesz az átadó.

Kettős funkció

A leendő tájház első helyisége kettős funkciót kap. Egyfelől tisztaszobaként rendezik be. A tisztaszoba a 19. században, a 20. század első felében, de sok helyütt még jóval tovább is a magyar parasztházak reprezentatív jellegű szobája volt.

Másfelől Sáringer Éva bútorfestő műhelyszobájaként is funkcionál majd a helyiség. A két profil bizonyára szépen kiegészíti egymást.

A következő helyiség egy nagyobb foglalkoztató lesz, amely két szoba összenyitásával jön létre. Ez nem kiállítások, hanem múzeumpedagógiai rendezvények színtere lesz.

A felsővárosi tájház tisztaszobájában alakítják ki Sáringer Éva bútorfestő műhelyét is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Földi Zoltán elmondta, a felsővárosi ovisok és diákok, de más sulik növendékei számára is hasznos, kedves lehet az új tájház. A közeli iskolák közül a Rákóczit és a Széna térit nevezte meg külön. Ezen túlmenően nyugdíjas klubok összejövetelei, akár polgárőrök megbeszélései, gyerekjátszók helye is lehet majd a házikó.

Nemcsak bútorfestő, képzőművészeti foglalkozások szerepelnek a terveinkben. Vannak olyan felsővárosi, gasztronómiában jártas mamák, akik szívesen tartanának sütő-főző alkalmakat, például fánksütéseket

– emelte ki a képviselő.

Ehhez a ház hátsó traktusában lévő teakonyha és annak előtere szolgálhat jó helyként.

Második ütem

Földi Zoltán elmondta, a második ütem terveit is szövik már. A képviselő itt megjegyezte, akkor valósíthatják meg jövő évi elképzeléseiket, ha arra az októberi önkormányzati választásokon a fehérváriaktól, felsővárosiak­tól bizalmat kapnak. Nos, 2020-ban a ház mögé felhúznának egy deszkaoldalú, deszkatalapzatú, késő tavasztól kora őszig jól használható csűrdöngölőt, a táncos ­lábúak örömére. Ez egy 80-90 négyzetméteres alapterületű plusz- helyiség lehet. Erre 10-12 millió forint juthat.

Földi Zoltán reméli, hamar megtelik élettel az ősszel nyíló közösségi tér
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A több mint 80 éves házba művelődésszervezői szakértelem is költözik, hiszen A Szabadművelődés Háza egyik új telephelye lesz. Kiss Dorottya, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, üdvözli a közeljövőben elkészülő új tájházat, amely elősegítheti a városban, városrészben található értékek további felkutatását, gyűjtését és rendszerezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában