Idén harminchektárnyi erdő telepítése várható

2019.06.25. 07:45

Születik éppen Fehérvár tüdeje, és ennek nem mese a fele se

Ott, ahol szinte csak a madár jár, a Bakony utca szennyvíztelepén túl, de a fehérvári északi-déli irányú elkerülőn innen, ahol munkagép is csak ritkán túr, messze-messze a palotavárosi tavak után, ott – illetve ott is – születik éppen Fehérvár tüdeje. Nem mese, fele se.

Majer Tamás

Az egyik elsőnek telepített erdőrészletet előtt. Fotó: Fehér Gábor

Helyszínbejárást tettek hétfőn az önkormányzat, a Vadex és a Városgondnokság munkatársai a körülírt területen, egy 1,2 hektáron vadvédelmi kerítéssel körülkerített sűrű-sűrű erdőrészletben.

Ismert, még 2015-ben döntött úgy a város közgyűlése, növelni kell a város zöldfelületeit. Ide datálható a Zöld város – Fehérvár tüdeje program kezdete. A hektárnál nagyobb területre főleg szürke nyárfákat telepítettek, de turkesztáni szilt, s nyomokban például mezei juhart is. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, három hektáron indult el erdőtelepítés, több helyszínen, összesen 54 ezer erdészeti csemetét ültettek el. Ám összességében 110 hektár a beültetendő terület! Rámutatott, ehhez – vagyis a zöldfelülethez, nem a leendő erdőhöz – hozzászámolható az Alsóvárosi rét is, amelyet közel egymilliárd forintból vásárolt meg a város a közelmúltban, és amelyből így nem lett ipari zóna.

Az egyik elsőnek telepített erdőrészletet előtt. Fotó: Fehér Gábor

Tóth Károly, a Vadex termelési igazgatója szerint a klímagondokra az erdőtelepítés a legjobb válasz.

– 2015-ben kicsiben kezdtük el, próbaképpen. Idén jön egy tízszer ekkora lépés! S annak két-háromszorosa a következő ciklusban! – ismertette. Idén tehát 30 hektárnyi erdőtelepítés várható! Balsay Zsolt ágazati igazgató rámutatott, 2-3 fokkal is csökkentheti a mindenkori nyári hőséget a közeli Palotavárosban a leendő erdő.

Viza Attila önkormányzati képviselő előretekintett, alig várja már, amikor nemcsak erdőrészlet lesz itt, hanem igazi rengeteg. Kiváló hely lesz ez az erdő a városi emberek számára a rekreációra.

– Mivel a Mezőföldön vagyunk, itt a bükkös, tölgyes erdők kialakítása nem annyira lehetséges, meg kell találni azokat a fafajtákat, amelyek itt, Fehérváron alkalmasak erdőtelepítésre – fogalmazott Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője.

A szürke nyár, az akác, turkesztáni szil például, úgy tűnik, beválik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában