Csemegeuborka leve a győztes tokány titka

2019.06.12. 07:45

Szívüket, lelküket is belefőzték a szakácsok az ételekbe Mezőszentgyörgyön

A pünkösdvasárnapi mezőszentgyörgyi főzőversenyen idén a tokányok ütköztek meg egymással. Helyesebben persze nem az ételek harcoltak, amelyek bográcsban készültek, s három irányból kapták a heves szeretetet, hanem a szakácsok és csapataik.

Majer Tamás

Szilvia és Gábor több bográccsal bűvészkedett

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Még pontosabban, a főzőcsapatok is inkább csak megméredzkedtek egymással, semmint egymásnak estek volna. A főzés lényege az volt, hogy mindenki alaposan belakjon. Jókedv, derű, szaft.

A bevezetőben nyitva maradt, melyik három irányból kapták a szeretetet az eledelek. Lentről a tűzifák fűtötték őket, fentről a nyári hőség napsugarai izzították a fortyogó tokányokat. Középről pedig a fakanalas séfek és kukták törődésétől melegedhettek. Tán szívüket, lelküket is belefőzték a szakácsok az ételekbe. Eredményt persze hirdettek, és mi magunk is rögzítjük azt. Az első helyen a Hornyák Kft. csapata végzett, élén Hornyák Gáborral. Másodikok lettek a 72-esek, Berta Attila mérte a fűszert. A harmadik helyet az E.ON-os csapat szerezte meg, náluk Madarász Szilárd vezényelte a főzési hadműveleteket.

Mi Hornyákéknál kóstoltunk, ahol elsősorban anya és fia felelt a győztes tokányért, Hornyák Gábor és Szilvia. Babgulyás is főtt egy üstben, de azt nem a zsűri, hanem saját örömükre kavargatták, kanalazták a csapattagok. Szép szóra flaskák is nyíltak.

Mitől tokány a tokány? Érdeklődtünk két falat között Szilviánál. A habarást csemegeuborka savasító hatású levével végezték, és tojással tették krémessé! A három kiló – minden nevezőnek ennyi járt – sertéshúst fokhagymával, borssal ízesítették, serkentették.

Szilvia és Gábor több bográccsal bűvészkedett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A díjátadó után a büszke séfet, Hornyák Gábort szólítottuk meg.

– A legfontosabb az volt, hogy az anyukám segített! – mutatott rá Gábor a győzelemhez szükséges legjelentékenyebb, elemi „hozzávalóra”. – Bár sokat veszekedtünk a verseny során, mert mindketten mást szerettünk volna, végül mégis sikerült kompromiszszumra jutnunk – tette hozzá.

Szavait nemcsak a zsűri véleménye igazolta, hanem a tisztára tunkolt tányérok garmadája, valamint egy jókora üres bogrács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában