Kinek eszméit követjük...

2019.08.21. 07:00

„Szent Istvánt ünnepelni Szent István városában lehet igazán” – Méltó megemlékezés Fehérváron

A Királyi Napok augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön tetőzött. E jeles napon Szent István király szellemiségét, magyarságunkat, népi hagyományainkat idéztük fel közösen.

Szanyi-Nagy Judit

Az új kenyeret Spányi Antal megyés püspök áldotta meg

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A történelmi belvárosnak kedden alig akadt olyan szeglete, amely program híján vagy üresen maradt volna. Az épületek előtt, de az impozáns intézményekben is javában zajlott az élet, a társas ünneplés.

Dunán innen és túl

A püspöki palotával szemben serényen folyt a munka: ki gyöngyöt fűzött, ki csuhézott, más faragott vagy hímzett. Egy hölgy éppen egy 140x200 centiméteres takaró felől érdeklődött. Különleges darab volt ez, foltvarrással készült. Odébb egy kislány figyelmét a csengők keltették fel, de az ifjú a karikás ostor vagy a juhászbot működését is megérthette. A Dunán innen, Dunán túl Népművészeti Fesztivált hagyományosan a Királyi Napok keretében rendezték meg, a székesfehérvári és Fejér megyei egyesületek által bemutatva, őrizve a népi szokásokat, eszközöket. Persze más tájegységek hagyományait is megismerhették a nézelődők: az Országalmához több ízben néptáncosok (úgymint a Gencs­apáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai) érkeztek, a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes „követei” pedig a többi között kaszaverést, kakasfonást mutattak be, vagy segítettek a tönkölyliszthez használt termény felismerésében.

A „hazai” kézművesek alkotásait bárki kipróbálhatta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Isten áldásával

Mindeközben a szomszédos Szent Imre-templom is megtelt emberekkel, akik fejüket imádságra hajtották.

– Az ünnep nem emlékezés, hanem tanulás. Az ünnep nem visszagondolás, hanem követés – öntötte szavakba gondolatait Spányi Antal megyés püspök, miközben kezével a Szent Korona hiteles másolata felé mutatott. Ezáltal a piros, fehér és zöld színekbe öltözött templombelsőben Szent István lelkének jelenlétében szólt a „tanítás” arról, hogy éljünk a Szent István-i eszme szerint, vagyis úgy, hogy ez a keresztény erkölcsi tartás legyen a mindenkori irányadónk. A teljes fehérvári papság közreműködésével zajlott szentmise végén a megyés püspök az új kenyeret is megáldotta.

Az új kenyeret Spányi Antal megyés püspök áldotta meg

S megnyílott a föld

A Királyi Napok idején a Nemzeti Emlékhelyen található osszárium is szabadon látogatható volt. E területen gyülekezett tiszteletadásra többtucatnyi meghívott vendég, akik a kezükben tartott fehér virágokat Szent István szarkofágjánál helyezték el.

– Augusztus 20-a az az ünnep, amely vallásra, felekezetre, társadalmi hovatartozásra, politikai nézetekre való tekintet nélkül, határokon túlmutató ünnep. Minden magyar ünnepe, bárhol is vannak a világban – kezdte beszédét Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Kifejtette: Szent Istvánnak köszönhetjük a keresztény és független magyar állam létrejöttét, s a ma is követendő erkölcsi értékeket. Annak a hazának a hite gyökerezik e szellemben, amelynek nyelvén Balassi Bálint, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Móricz Zsigmond vagy Ady Endre szól hozzánk, s amelynek hagyományát, népi kultúráját Rábaköztől Kalotaszegig egy ezredév formálta.

Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bor ünnepe is

A kenyér mellett a bor megáldásáról sem feledkeztek meg az ünneplők. Idén nemcsak Fejér megyéből, de az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek borrendek Székesfehérvárra: a többi között Adonyból, Balatonfüredről, Csókakőről, Enyingről, Keszthelyről, Kisfaludról, Mórról, Velencéről. Összesen mintegy 35 borrend vette ki részét az ünneplésből, amely hétfőn az Öreghegyi mulatsággal kezdődött, kedden pedig a Magyarországi és Kárpát-medencei Borlovagrendek Országos Találkozójával zárult. A borrendek zenés kísérettel vonultak a belvárosban, majd a Zichy-színpadon boráldással és borlovag-avatással (az új borlovagok: Sturcz Viktória, Taskó Barbara, Simon József és Vári Kovács József) koronázták meg a részben szakmai találkozót.

Borlovagrendek vonultak a belvárosban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közösségért tettek

Ez idő alatt az óriásbábok – nagy kísérettel – a Szent István térre meneteltek. István király lovasszobra előtt a Pulutyka csoport, a Szedtevette zenekar, Matuz János és Zsikó Zsuzsanna közreműködésével Szent István király Imre herceghez írt intelmei hangzottak el. A város polgármestere, Cser-Palkovics András ezt követően kiemelte: Szent Istvánt ünnepelni Szent István városában lehet igazán.

Az első sorokban az ünnepi közgyűlésen kitüntetettek foglalták el helyeiket, laudációját Janusz Ireneusz Wójcik hallgatja állva
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösségért végzett áldozatos munkájáért díszpolgári címet vehetett át Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános és Ribi Péter ügyvezető. Posztumusz díszpolgári címet kapott Martyn Gizella háziorvos. Pro Civitate díjban Auth Ágnes karnagy, Farkas Sándor mesteredző, az Alba Fehérvár utánpótlás szakmai igazgatója, Hagymásy László, a megyei kórház osztályvezető főorvosa, Hirtling István Jászay Mari-díjas színművész, Érdemes művész, valamint az Áron Nagy Lajos-hagyatékot gondozó Molnár Dezsőné részesült. Tiszteletbeli Polgár címet Juhász Roland labdarúgó, a fehérvári csapat kapitánya, illetve a magyar–lengyel kapcsolatok ápolója, Janusz Ireneusz Wójcik kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában