Tessék helyet foglalni!

2020.02.07. 07:02

Széktörténeti és iskolatörténeti kiállításokat rendeztek Fehérváron

Szék-, valamint iskolatörténeti kiállításokat nyitottak meg csütörtökön a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, amely ebben a tanévben ünnepli 65. születésnapját.

Borsányi Bea

A 30-as években készült, de ma is használatban lévő polgármesteri szék – a kép előterében – is a kiállítás része Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A tavalyi évben több programot is rendeztek már a jubileumhoz kapcsolódóan, ám a mostani Szék kiállítás kiemelkedik, egyedülálló kezdeményezésnek mondható, amely sokak érdeklődését felkeltette városszerte. A tárlaton bemutatott székek jelentős részét a Fehérváron működő intézményektől, így többek között a színháztól, a megyei könyvtártól, asztalosipari műhelyekből, művelődési házakból, illetve magánemberektől gyűjtötték össze a szervezők. Látható itt régi paraszti befúrt lábú szék, Luca-szék, csővázas székek, de modern, formatervezett műanyag ülőalkalmatosságok is.

A 30-as években készült, de ma is használatban lévő polgármesteri szék – a kép előterében – is a kiállítás része
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik legérdekesebb darab a fehérvári polgármester széke, amelyet Csitáry G. Emil egykori városvezető készíttetett egyéb bútorokkal együtt a 30-as években és amely egyébként ma Cser-Palkovics András irodájának is része. A megnyitón főként egykori és mai tanárok, diákok vettek részt. A kiállítás kapcsán az iskolába látogatott Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem ma már nyugdíjas korú tudományos munkatársa, aki a kiállítás egy-egy darabját példaként kiragadva rövid széktörténeti előadást is tartott, majd később, a nap programjának zárásaként komoly, vetítéssel egybekötött szakmai prezentációval várta a témában az érdeklődőket az iskola egyik termében.

 

Az iskolatörténeti kiállításon egy 80-as évekbeli tanteremrészlet és kollégiu­mi szoba mellett az elmúlt 65 év szakképzésének emlékei tekinthetők meg. Ahogyan Szépné Holczer Piroska igazgatónő fogalmazott: tárgyak, amelyek az iskola múltját, egyben alapját jelentik, gyökereket, amelyekből ma is táplálkozhat a szakmai és az oktató-nevelő munka. A fontosabb mérföldköveket meg is említette a megnyitón. Elmondta többek között, hogy az intézmény 1954-ben mintegy 100 fővel kezdte meg működését és 1962-ig csak kőműveseket képeztek. A diákok kezdetben az ország egész területéről érkeztek. Ezután már csak Fejér, és a környező megyékből fogadtak tanulókat. Később a létszámbővítésre és más szakmák oktatására is egyre nagyobb igény mutatkozott. A csúcs 1982 és 1992 között volt, amikor több mint 1000 diák tanult az iskolában, amelynek neve az idők folyamán többször is változott, de az 1955-ben felvett Vörösmarty nevet mindvégig megőrizték. Az építő-, a faipar és az épületgépészeti területen jelenleg 10 szakirányon 350 diák tanul az intézményben, ahol ismét van technikusképzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában