ünnepség

2017.11.13. 13:45

A neves ornitológusra dombormű emlékeztet

Újabb, immár a hetedik domborművel gazdagodott a Múzeumi Panteon.

SzZ

Radetzky Jenő életútját Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár, a Múzeumi Panteon kezdeményezője idézte fel Fotó: Fehér G.

A kiváló tanárra, neves ornitológusra, Radetzky Jenőre (1909-1991) emlékeztek. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületénél rendezett ünnepségen ott volt családja három generációja is, gyermeke, unokája, dédunokája. S jelen volt a megemlékezésen Nagy Benedek szobrászművész is, ő az alkotója a múzeum falán látható domborműsorozatnak. Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: a Múzeumi Panteon kiváló kezdeményezés volt, nagyszerű lehetőség arra, hogy a város és a megye gazdag értékeit megmutassák. S Radetzky Jenőnek, a Szent István Király Múzeum egykori munkatársának, a Chernel István Madárvárta alapítójának szakmai tevékenysége is jól tükrözi azt az összefonódást, amely szerint ez a megye és annak fővárosa egymás nélkül nem értelmezhető. A domborművet ezután a polgármester és Radetzky Jenő közösen leplezték le. Szabó Lőrinc: Madarak című versét Janzsó Anna, a Ciszterci Szent István gimnázium tanulója mondta el. A tanárra és ornitológusra pedig Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár emlékezett.

Radetzky Jenő életútját Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár, a Múzeumi Panteon kezdeményezője idézte fel
Fotó: Fehér G.

 

Megtudhattuk tőle, hogy édesapja vezette be az ornitológiába Radetzky Jenőt, aki 1937-től Székesfehérváron az Állami Ybl Miklós Reálgimnázium, 1950-1970 között a József Attila Gimnázium tanára, a biológia megyei szakfelügyelője volt. A II. világháborúban elpusztult dinnyési Madárvárta utódaként Agárdon 1955-ben megalapította a Chernel István Madárvártát, az István Király Múzeum „természettudományos kiserődjét.” A Madárvártán nyaranként diákokat nevelt a madarak, a természet szeretetére, megbecsülésére, védelmére, tudományos kutatókat, madárbarátokat fogadott, segített. Kezdeményezésére több területet is védetté nyilvánítottak Fejér megyében, ahol néhány év alatt megszaporodtak a védett madarak. Utána ismét egy Szabó Lőrinc-vers, a Nyitnikék következett, Varga Emília, a Ciszterci gimnázium diákja tolmácsolásában, majd Rieger Tibor szobrászművész méltatta a domborművek egyedülálló művészi értékét. Végül megkoszorúzták Radetzky Jenő emléktábláját, akinek tiszteletére kamarakiállítást is rendeztek a múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában