Biztos az elhelyezkedés

2017.12.12. 20:00

A munkaerőpiachoz igazodnak a Fehérváron induló szakok

A vízgazdálkodás stratégiai ágazatként megjelenik a középfokú oktatási paletta újdonságaként.

R. Szolga Réka

d

A Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában megrendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen számos, a szakágazathoz kapcsolódó intézmény képviseltette magát, konkrét tervek születtek. A helyi önkormányzat részéről Horváth Miklós Csaba érkezett a szimpóziumra.

Mivel Nyugat-Magyarországon óriási hiányt pótolnak a tervezett képzésekkel, a fehérvári iskola felkerült a vízügyi középfokú oktatást nyújtó intézmények sorába – tájékoztatta a jelenlévőket Molnár Mónika igazgatóhelyettes, aki kitért a szakok részleteire is: a tervek között szerepel a vízügy szakágazaton belül a négyéves, középiskolai osztály indítása, ahol a vízügyi ügyintéző szakmát a szakgimnáziumi oktatás keretei között az érettségivel szerezhetik meg a diákok. A 2018/2019. tanévben az érettségire épülő vízgazdálkodó technikus, valamint a szakképzésre ráépülő vízminőségvédelmi szaktechnikus szakok iránt érdeklődők jelentkezését is várják – hangzott el.

A centrum segít a szakok beindításában – mondta Kulcsár Szilvia főigazgató Fotó: Pesti Tamás

A valóság azt mutatja az előzetes felmérések alapján, hogy népszerűek lehetnek ezek a szakmák. Motikáné Tóth Éva, az intézmény igazgatója méltatta a rendezvényt, amelyen hatékony párbeszéd indult a szóban forgó szakmákkal kapcsolatban, és hangsúlyozta: az első időszak nehézségeitől nem riadnak vissza, jó irányba haladnak, hiszen a tanulóik jelenleg is országos szakmai versenyek helyezettjei. Javasolta a vízgazdálkodási szakmák hiányszakmává minősítését, ösztöndíjrendszer bevezetését a szakképzésben résztvevő tanulók számára, és kiemelte: az általános iskolákban sikeresen megkezdték a promóciós munkát. Javasolta továbbá a pályaorientáció érdekében a vízgazdálkodási napközis táborok megszervezését, amelynek megvalósításához az intézményben minden feltétel adott – tudta meg lapunk.

Kulcsár Szilvia, a szakképzési centrum főigazgatója megerősítette: a Bugátban folyó munka nemcsak megyei, hanem országos szinten is kiemelkedő. A képzés teljes mértékben kapcsolódik egyes főiskolai szakokhoz, így az elhelyezkedés és a továbbtanulás esélye is adott a végzettek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában