szakmai területek támogatása

2018.04.10. 20:00

Indul a térség szakképzési rendszerének átfogó fejlesztése

„A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban” című projekt nyitó rendezvényére került sor kedden a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében.

Sági Zoltán

Az esemény apropóját az adta, hogy a szakképzési centrum bő 467 millió forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs operatív program keretében. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum 2015. július 1-én jött létre, 11 helyi közép- és felsőfokú tagintézménnyel.

A jelen projekt során megvalósítani kívánt cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás és a lemorzsolódás visszaszorítása, a tanulók motiválása, képességfejlesztése, valamint a pályaválasztást és képzést elősegítő informatikai rendszerek fejlesztése.

A rendezvényen jelen volt Cser-Palkovics András, valamint a Székesfehérvári Szakképzési Centrumtól Kulcsár Szilvia főigazgató, Dominó Csaba projektmenedzser, Galambos Zsuzsanna szakképzési vezető, továbbá Kovács Emerencia pályázati csoportvezető és Némethné Erki Tímea szakmai főigazgató-helyettes is.

 

Mint Kulcsár Szilvia elmondta, a korábbiakban a centrumhoz épületfelújításra érkezett 80 millió felhasználása a tervezett ütemben halad. Azonban, ha fejlesztésről van szó, legalább annyira fontos a szakmai területek támogatása is. A mostani 467 milliót teljes egészében a szakképzés-fejlesztés kapja. A pályázatokról általában szólva Kulcsár Szilvia elmondta: a pályázati anyagokat jelenleg már 100 százalékban önerőből, külső cég bevonása nélkül készítik el a szakképzési centrum felkészült oktatói.

Cser-Palkovics András előadásának bevezetőjében szimbolikusnak nevezte, hogy az ország vasárnapi döntése nyomán a város első hivatalos programja ez a mai, ami pontosan kifejezi, hogy mit jelentenek a számunkra a fiatalok, hogy itthon tudjuk tartani, őket és széles lehetőségeket kínálhassunk neki.

Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az induló program elemeiről szólva a polgármester kiemelte a szoftveres pályaorientáció-támogatást, amely a jövőbeni 7. és 10. évfolyamos pályaválasztók számára a személyre szabott és ideális képzési- és karrierút megtervezésében nyújt segítséget. Mint elmondta, a felmérések azt mutatják, a fiatalokban nagy az igény a hatékony támogatásra ezen a téren.

Az elnyert 467 millió erősíti majd az ösztöndíj-rendszert is, amelynek jelenlegi összege havi 10 ezer forint, ami fél évente pályázható és 5 hónapig jár. Eddig 96 középiskolás összesen 4,8 millió forint ösztöndíjban részesült. A fejlesztések harmadik nagy területe a duális képzési rendszer, amelyről szólva a polgármester elmondta: jóval több duális képzési helyet is tudna finanszírozni a város, ha lenne hozzá elegendő diák. Duális képzésben jelenleg 60 partnerrel 200 képzési hely érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában