Lakossági fórum a Köfémen

2018.05.12. 07:00

Július 1-től városszerte ingyenes a parkolás első órája!

Lakossági fórumot tartott Dienesné Fluck Györgyi, a fórum témája a Köfém lakóteleppel kapcsolatos aktuális kérdések ismertetése és a Zombori út kezdődő felújítása volt.

Sági Zoltán

Fotó: illusztráció

Lakossági fórumot tartott csütörtökön Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő a Köfém Művelődési Házban, amelyen részt vett Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, továbbá Bozai István városgondnok, Kovács Zsolt rendőr ezredes, városi rendőrkapitány és Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője. A fórum témája a Köfém lakóteleppel kapcsolatos aktuális kérdések ismertetése és a Zombori út kezdődő felújítása volt.

A tavalyi három után idén négy járdaszakasz készül majd el a Köfémen – mondta el Dienesné Fluck Györgyi, megemlítve, hogy a Köfémnél a Budai úti lámpához a látássérülteket segítő hangjelzést is szereltek.

A Zombori utca teljes felújítása a víziközműveket is magában foglalja majd, amelynek során összesen közel 1300 méteren cserélik ki a szennyvíz- és csapadékcsatornákat. A kivitelező napi 20 méter megépítésével számol. A csatornák építését követően közel hétezer négyzetméter aszfalt kopóréteg kerül a felújított útalapra. A Ráchegyi oldalon majd másfélezer négyzetméteren térkő járdaburkolat készül, a lakótelep felőli oldalon, a fák gyökérzete miatt, nem bontják el a járdát, csak kiegyenlítik és egységes kopóréteggel vonják be.

Cser-Palkovics András a Szivárvány óvoda felújításáról is beszélt a fórumon, amelyet bejárás előzött meg a lakótelepen. Idén közel 55 millió forintból elkészül az intézmény csapadékvíz elvezetése, ami sok korábbi problémától mentesíti majd az óvodát. A Zombori út felújításával kapcsolatban elmondta: a Strabag nyerte el a munkát közbeszerzési eljáráson, a beruházás május-júniusban kezdődik, és még idén be is fejeződik. A város polgármestere az építkezés idejére türelmet és megértést kért a lakóktól.

A fórumon elhangzott, hogy július 1-től bevezetik az „első óra ingyenes” parkolást Székesfehérváron.

Frissítés, újabb információk:

Hosszú előkészítő és tervező munka után célegyenesben a parkolási rendszerek történetében egyedülálló újítás: a városban a parkolás – a helybelieknek – az első órában ingyenes lesz. Információink szerint a július elsejétől bevezetendő ingyenes első parkolási óra részleteivel kapcsolatos bejelentés e héten várható. Különféle lehetőségek merültek fel, miként lehet az egy óra ingyeneséget mérni, úgy tudjuk, az NFC-kártyás megoldás lesz a befutó: a kártyát várhatóan ugyan meg kell majd vásárolni, ám ennek ára „leparkolható” lesz. Már többször elhangzott: a parkolási díjak bevezetésének nem a bevételszerzés az oka. Legutóbb például egy Béke téri lakossági fórumon kérték többen is, hogy a város tegye fizetőssé náluk a parkolást – ugyanis az egész napokat ott parkoló ismeretlenek miatt a lakók maguk már nem tudnak a saját lakhelyük előtt megállni. Az újítással a kitűzött forgalomszabályozási cél (egy autós ne foglalhasson el egy parkolóhelyet egész napra) még precízebben lesz elérhető. Így, aki csak vásárolni vagy ügyet intézni érkezik, gyakorlatilag ingyen teheti ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában