helyi arcok

2017.10.21. 09:30

A színjátszástól a filmezésig – Balogh Mihály a fehérvári Szabad Színház színésze

A nemrég indult Helyi arcok sorozatunkban olyan Fejér megyei személyeket mutatunk be, akiknek életpályája, eredményei példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

Horváth Csilla

Balogh Mihály feleségével Paulik Annával

Fotó: Balogh Mihály

Balogh Mihály Székesfehérváron született, és azóta is itt él. Tanulmányait a Kodolányi János Főiskolán végezte, jelenleg pedig egy helyi multinacionális vállalat dolgozója. Életében meghatározó szerepet tölt be a fehérvári alternatív színház, vagyis a Szabad Színház társulata.

Gyerekkora óta érdekelte a színjátszás, tizennégy évesen a Ribizli Színpad gyerek színpadán lépett fel rendszeresen. Az itt megismert tagok hatására – majdnem tíz éve – csatlakozott a Szabad Színházhoz.

Balogh Mihály
Fotós: Horváth Renáta

A jövőre hatvanéves Szabad Színház (egykor Videoton Színpad) a Szabadművelődés Házában kapott otthont. Néhány éve azonban létrehozták az Igézőt is, ahol fellépnek, kiállításokat rendeznek, és vendégelőadásokat szerveznek.

A társulat sokszínű műsort kínál az érdeklődőknek. Vannak gyermekműsorok, bábelőadások, mesejátékok, és a legkisebbeket babaszínház várja. A felnőttek pedig a vígjátékoktól kezdve a mély lélektani drámákon át, a történelmi témájú előadásokig számtalan műfajból válogathatnak. A tavalyi Paál István Fesztivál nyertes darabja is egy drámai mű, a Fél élet című előadásuk lett.

Misi személyes élményei a fesztivállal kapcsolatban 2013-ig tekintenek vissza, amikor Szabó Miklós Bencével megosztva, megnyerték a legjobb alakításért járó díjat.

- A díjat az Emigránsok című előadásért kaptuk, ami egy kétszereplős darab volt. Két idegenről -egy íróról és egy kétkezi munkásról – szól, akik nem tudnak hazamenni, és lehet, hogy soha nem is jutnak haza.

A legjobb alakításért járó díjjal, Balogh Mihály, Nagy Judit, Szabó Miklós Bence
Forrás: Balogh Mihály

A produkcióra felfigyelt Burján Zsigmond filmrendező, aki a tavaly megjelent filmjében két karaktert igazított a fiúkhoz, és felkérte őket a szerep eljátszására.

Csak még egyszer előre! című film forgatásán, Misi a bal oldalon
Fotós: Pápai Barna

A sok idő és energia, amit belefektetnek a színjátszásba mind kifizetődő…

Balogh Mihály feleségével Paulik Annával
Fotós: Balogh Mihály

- Nem hobbinak nevezném, hanem sokkal inkább szenvedélynek. Barátokat szerezhettem, sőt még a feleségemet is itt ismertem meg! Jó érzéssel tölt el, amikor híres előadókkal, rendezőkkel közösen dolgozhatunk. Emlékezetes volt például Matuz Jánossal (a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa) együttműködni.

Matuz János által rendezett műsor október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.
Forrás: Szabad Színház

Misi a filmszakma felé is kacsintgat, de egyelőre ezek a tervek még nem teljesedtek ki.

- A jövőben szívesen szerepelnék filmekben, volt már néhány felkérésem, de komolyabb szerepeket is eljátszanék, ha úgy adódna. Idén alkalmam volt részt venni, egy ismert magyar sorozat forgatásán, ami hatalmas élmény volt.

Az országos amatőr színjátszó találkozót, vagyis a Paál István Fesztivált egyébként szombaton és vasárnap rendezik meg a Szabadművelődés Házában. A rendezvényen szakmai beszélgetésekre, és az idei díjátadóra is sor kerül.

A társulatban bárkit szívesen látnak, elég egy szerdai próbára ellátogatni, és már csatlakozhatnak is a színészkedni vágyók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában