Követelést intéztek a város vezetőihez

2019.10.21. 07:15

Száz éve vonult be a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra

Több helyszínen tartott szimbolikus aktusokkal, megemlékezéssel és aláírásgyűjtéssel hívták fel a figyelmet a város egy fontos emlékművének hiányára.

Sági Zoltán

Az emlékmenet a Fő utcán haladt végig

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton 15 órakor rendkívüli sajtótájékoztatóval vette kezdetét az a megemlékezés, amely a Nemzeti Hadsereg száz évvel ezelőtti felszabadító bevonulását idézte meg a román csapatok által megszállva tartott megyeszékhelyre. A maroshegyi körforgalomnál fölállított csíki székelykapunál Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke és Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom alelnöke tette közzé az Országzászló Védnöki Testület által is támogatott felhívását. Eszerint, a várost száz éve felszabadító Nemzeti Hadsereg tiszteletére, a város 1919. október 23-i közgyűlésének döntése értelmében emelt, 1920. október 17-én felavatott, de 1946. március 14-én ledöntött emlékművet újjá kell építeni. A lerombolt emlékmű, a rajta elhelyezett egykori felirat szerint a magyar katona halhatatlan dicsőségének állított emléket. Megemlékezett továbbá arról a helyszínről, ahol az 1919. október 19-én a Fehérvárra Siófok felől érkező Nemzeti Hadsereg vezérét, Horthy Miklóst a város és a megye vezetősége fogadta.

Az emlékmenet a Fő utcán haladt végig
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Maroshegyről az új országzászlót ölében tartó lovas és kísérete 16 órakor érkezett az Országalmához, ahol a lobogót a Fejér Szövetség, az Alba Regia Civitas Rend, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Fejér Baranta, a Fejér MAG Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Rákóczi Szövetség és több más szervezet képviselői fogadták, majd kísérték, illetve vitték kifeszítve, dudaszóra, lassú menetben az Országzászló térre. Itt a 16 óra 30 perckor kezdődő megemlékezésen, a Nemzeti Hadseregnek kijáró tisztelet és azzal együtt az emlékmű visszaállítását követelve felszólalt Boór Ferenc, Kónyi-Kiss Botond és Bene Gábor közíró, jogász, a szegedi Horthy-emlékmenet főszervezője. A megemlékezésen közreműködött Becze Katalin Margit gyimesi énekmondó és Király Dávid dudás népzenész. Az új országzászlót a ciszterci templomban tartott 18 óra szentmisén szentelték be, ahol imádkoztak a nemzeti hadsereg egykori katonáiért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában