Készülünk a világkiállításra

2019.10.22. 20:00

Szakmai és családi napot tartottak Lujza-majorban az aranyőszi napsütésben

A horgász, vadász szakemberek és közéleti személyiségek magas szinten képviseltették magukat a hétvégi Lujza-majori halastavi rendezvényen. Az állat- és trófeabemutatók, s a horgászórák hálás gyermekközönsége a jövő természetvédőit és -szeretőit jelentik.

Zsohár Melinda

Jól esett a mozgás a szép környezetben, a jó levegőn

Fotó: Halász Ferenc

Két év múlva lesz Budapesten az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, s ehhez kapcsolódóan már megkezdődött a felkészülés a nagyszabású rendezvényre. Ennek jegyében szervezte meg a lovasberényi Lujza-majori halastónál a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szakmai és családi napját a ragyogó időjárásban és a szép természeti környezetben. Szalay László vezérigazgató köszöntötte a magasan reprezentált szakmai és közéleti szereplőket, a családokat, a gyerekeket és az érintetteket – a horgászokat, halászokat, vadászokat. Megjelent Habsburg-Lotharingiai Mihály, az egykori alcsúti nádori család leszármazottja, a világkiállítás szervezőbizottsági tagja, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Nagy János az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Révész Máriusz kormánybiztos, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Bors Richárd a világkiállítás szakmai igazgatója. Köszöntötte az eseményt az új lovasberényi polgármester, Südi Mihály.

Szalay László hangsúlyozta: a társaság kiemelkedő feladata, hogy bemutassa a vadak élőhelyét, az erdőket, gyepeket, a természetvédelmi területeket, s a vízfelületeket. Népszerűsíteni kívánják a ritka természeti értékeket, felhívják a figyelmet a „rejtett” kirándulóhelyekre, felfedik a vadászati és horgászati lehetőségeket a járatlanabb természetkedvelők előtt is. Az erdőgazdaság osztályvezetője, Solymár András javaslatára szerveztek a szakmai találkozóval együtt családi napot, meghívtak iskolai és óvodai csoportokat, kézműveseket. A szervezésben közreműködött Halász Ferenc, az alcsúti park szentjánosbogár-sétáinak és a Nemzeti Parki Termékeket népszerűsítő rendezvények kommunikációs szakértője.

Jól esett a mozgás a szép környezetben, a jó levegőn
Fotó: Halász Ferenc

Huszonkét állami gazdaság

Magyarországon huszonkét állami erdőgazdaság működik, közülük egy a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., hozzájuk öt erdészet tartozik, egyik a Lovasberényi Erdészet, ahol horgásztó is található. A Lujza-majori halastó 1800 méter hosszú partszakaszán ötven horgászhely kínálja magát, fő halfajok itt a ponty, az amur és a kárász. Színes, látványos programok fogadták valamennyi korosztályt: horgászati bemutató, kihelyezett horgászvizsga, természetfotó- és trófeakiállítás, íjászati és madárgyűrűzési bemutató. A horgászoktatáson a Poronty SE tapasztalt horgászai, Schuszt György, régi horgász vezetőségi tag és az ifjú Magyar Balázs kellő komolysággal tanítgatták a kisiskolás lovasberényi Szabó Benkét és Csermely Botondot érdeklődő társaikkal együtt – a kisfiúkat szemmel láthatóan magával ragadta az ősi szenvedély. A vadászkutyás bemutató szokás szerint elragadtatást váltott ki az ifjú nézőkből. A kézművesek között bemutatkozott a Révész-bicskákat készítő Tóth Árpád népi iparművész, a zalaegerszegi Tamás István nádfonatú demizsonjaival, a Talentis Agro – Vért Vadász Kft. elhozta ismertetőit.

Kétségtelenül a legkülönlegesebb program az a kerekasztal-beszélgetés volt, amelynek során eszmét cserélhettek egymással az érintett szakterületek vezetői, képviselői. Terítékre került a horgászat és a turizmus egyre aktuálisabb kapcsolata, a halgasztronómia megújítása – ennek egyik legavatottabb szakembere, a Fejér megyei Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. Innovatív eszközök és módszerek szükségesek a horgászvizek, a halgazdálkodási területek népszerűsítéséhez, erről szólt a többi között Csizmadia Csaba, a megyei Kormányhivatal halászati szakügyintézője és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A magyarok kedvelik a halat, állapították meg együttesen a hozzászólók, csak legyen, aki megtisztítja és kiszálkázza nekik a sikeres horgászat után!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában