a sportolás és a tanulás egymást erősítsék

2019.09.04. 17:30

Sport és karrier: az óvodáktól egészen az egyetemekig

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre által kidolgozott koncepció szerint a koronázóvárosi fiatalok tanulhatnak és élsportolói karriert is befuthatnak saját településükön.

Horog László

Rugalmasan kell kezelni a váltást, ehhez megalapozott iskolai végzettség szükséges, hogy folytatható legyen a sikeres életút a civil társadalomban – vallja Balássi Imre Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Az idei tanév kezdete előtt néhány nappal került sor arra a sajtótájékoztatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésre, amelyen egyetemi tanár, tankerületi vezető, sportvezető, valamint Mészáros Attila alpolgármester vett részt. Az ötletgazda, Balássi Imre szerint a helyi gyerekek számára az élsport, valamint a magas szintű tanulás kéz a kézben járhat a folytatásban.

– Sportolói kettős karrierben gondolkodunk. A sport mint szocializációs eszköz a fiatalok számára pozitív személyiségjegyek kialakulásához vezet. Ezt nem kell hangsúlyozni, mint ahogy azt sem, hogy a sport az egyetemes kultúra része, személyiségfejlesztő, közösségépítő szerepe megkérdőjelezhetetlen. Általánosságban az iskola és a sport egymástól függetlenül kísérik végig a gyerekek fejlődését az óvodás kortól a középiskoláig, jobb esetben az egyetemig. Sportvezetőként rendszeresen tapasztalom, hogy 14 vagy 18 éves korban válaszút elé kerülnek a sportoló diákok, illetve szüleik. Ez főként a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt jelent komoly dilemmát, ugyanis nehéz összeegyeztetni, hogy a sportolói karrier és a tanulás ugyanabban a városban, a mi esetünk Fehérváron folytatódjon. Általában egy másik városba kell költöznie a diáknak az iskola miatt, ami együtt jár a klubváltással. Tehát elveszítjük tehetséges sportolónkat.

Ezen szeretnének változtatni.

– A program beindításával az elsődleges célunk az, hogy az egyesület keretei között sportoló gyerekek mozgáskultúráját fejlesszük, javítsuk egészségi állapotukat, emellett támogassuk iskolai tanulmányaikat. Lényeges, hogy növekedjen versenyzőink körében a jó tanulók aránya és csökkenjen azok száma, akik iskolai okokra hivatkozva nem mozognak rendszeresen. Másodlagos célunk, hogy a felnőtt, profi csapataink – a női kézisek és a férfi kosarasok – számára játékosokat neveljünk, ebben a folyamatban kiemelkedő az oktatási intézmények szerepe. Szeretnénk kialakítani óvodás kortól kezdve a sportra nevelés rendszerét.

Rugalmasan kell kezelni a váltást, ehhez megalapozott iskolai végzettség szükséges, hogy folytatható legyen a sikeres életút a civil társadalomban – vallja Balássi Imre
Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Több általános és középiskolával vannak kapcsolatban, a számot pedig szeretnék tovább bővíteni.

– A város vezetői és az oktatási intézmények illetékesei partnerek mindenben. Immár 11 általános iskolával, 4 gimnáziummal és szakközépiskolával állapodtunk meg, valamint két egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusával és az Óbudai Egyetem Székesfehérvári Karával. A legkisebbek esetében az óvodai és általános iskola alsó tagozatában általános ügyességfejlesztő programot indítunk, aztán sportolóink az évek múltával szinteket lépnek, haladnak egészen a felnőtt együttesig. Az Alba FKC elsőligás csapatában négy játékosunk folytat főiskolai tanulmányokat, valamint profi sportolóként is megállja a helyét.

Az élsportolói életút merőben eltér a hagyományos karrier­építéstől.

– Több életszakaszban megszakadhatnak a játékos tanulmányai, például motivációvesztés következtében, ami az életút kárára válhat. Az élsportolók közössége egy döntő életesemény következtében válik ketté, amikor a középiskolából kikerülnek, egyik részük a munka világába indul, a másik részük a felsőoktatásba. Egyes sportolók csak az élsportnak élnek és nem jelennek meg a civil szférában és a felsőoktatásban sem. A profi sportolói karrier nem tart örökké, egy sérülés következtében sportolóból hirtelen bárki civil személlyé válhat. De maga a sportolói élet is véget ér bizonyos kor elérésével, akkor is, ha semmilyen egyéb, váratlan körülmény nem szól közbe. Rugalmasan kell kezelni a váltást, ehhez megalapozott iskolai végzettség szükséges, hogy folytatható legyen a sikeres életút a civil társadalomban. Munkatapasztalat és képzettség hiányában jelentős hátránnyal indul egy korábbi játékos a munkaerőpiacon, hiszen a civil életben a sportolói teljesítmény kevésbé jelent előnyt. Aki megfelelő ütemben készül egy pályára, a képzettség megszerzésével előnyösebben érvényesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában