Vasútfejlesztés

2019.04.23. 12:00

Sorompó- és útlezárás Pusztaszabolcson

Bár a vasútfejlesztéssel kapcsolatos munkálatok a településen egy ideje már tartanak, hamarosan a lakóközösség számára is jól érzékelhető szakaszba lépnek.

Sági Zoltán

Az ottlakók és az átutazók türelmére is nagy szükség lesz

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A kivitelező cég tájékoztatása szerint május 15-én, az Akácfa utcai sorompó lezárásával megkezdődik a beruházás azon üteme, amely a település közlekedését, ezáltal az ott élők mindennapjait alapvetően érinti.

A Pusztaszabolcson északkelet–délnyugat irányban áthaladó vasútvonal a települést két, közel egyenlő kiterjedésű részre osztja. A településrészek között két vasúti átjáró áll rendelkezésre a délkeleti és északnyugati rész között közlekedni óhajtók számára. Az északnyugati településrészben található az általános- és a középiskola, a Manóvár óvoda, az önkormányzat épülete, valamint számos üzlet. A délnyugati, régebbi településrészen található a városi óvoda, a sportpályák, a katolikus templom, a temető – és ugyancsak jó pár üzlet.

Pusztaszabolcs átmenő forgalma is jelentős, például az Adonyból a Velencei-tóhoz igyekvők számára is a legrövidebb útvonal vezet át a városon. Ebben a helyzetben kezdődik meg hamarosan az egymástól mintegy 1,2 kilométer távolságban lévő két vasúti átjáró, valamint az azokat összekötő Sport utca ütemezett lezárása.

Az ottlakók és az átutazók türelmére is nagy szükség lesz
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Május 15-e és június 7-e között tehát lezárják az északkelti, az Akácfa utcai vasúti átjárót a gépjárműforgalom előtt, míg a gyalogos- és kerékpáros-forgalom biztosított lesz. Érzékenyebb kiesés lesz azonban az Adonyi úti sorompó lezárása július 1-je és 19-e között – ekkor az előbb említett Akácfa úti átjáró viszi majd a város teljes átmenő forgalmát úgy, hogy a délkeleti városrész odavezető útjai javarészt aszfaltburkolat nélküli, kátyús, poros utcák. Ide tartozik, hogy a lezárások hírével együtt a beruházó azt is közölte a városvezetéssel: a tervezett Akácfa utcai aszfaltozás elmarad a beruházás közműköltségeinek megnövekedése miatt.

A lezárások érintik a felújítás alatt lévő vasúti pályaszakasz mellett futó Sport utcát is. Itt a gépjárműforgalom elől augusztus eleje és október közepe, majd október vége és december eleje között lesz lezárva az utca Kiss Ernő utca és a Velencei út közötti szakasza. Itt található a vasútállomás bejárata és a város egyetlen postája is, amelyek igy 3-4 hónapig csak gyalog vagy kerékpárral lesznek megközelíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában