Szár

2019.03.21. 07:30

Soltész: A párbeszéd viszi előre a helyi ügyeket

Soltész Miklós államtitkár tett látogatást a településen a helyi katolikus egyházközség meghívására. Elmondta: több forrás áll rendelkezésre fejlesztésekre, várják a pályázatokat – az iskola és a nemzetiségi önkormányzat mindenütt kiemelt figyelmet élvez.

Zsohár Melinda

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök (balra), Soltész Miklós államtitkár és Németh Norbert polgármesterjelölt belülről is megcsodálta a szári katolikus templo

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az 1757-ben épült szári katolikus templom 2007. október 24-én, építésének 250. évfordulóján elektromos hiba miatt kiégett, azóta teljes felújításon esett át. A híres 18. századi építész-tervező, a késő barokk neves mestere, Fellner Jakab tervezte a templomot, a vele egykorú parókiát és egy hajdan fogadóként működő, még álló patinás épületet – ez a száriak Fellner-öröksége.

Németh Norbert, a helyi Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, a szári egyházközség világi elnöke, a templom gondnoka tájékoztatta a községbe látogató Soltész Miklós egyházi, nemzetségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt a falu értékeiről és igényeiről. Többen úgy érzik, több lehetőség rejlik a pályázatokban, amelyekkel az eddigi községi vezetés nem élt eléggé, vélte Németh Norbert és a látogatást szervező egyházközségi tagok.

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök (balra), Soltész Miklós államtitkár és Németh Norbert polgármesterjelölt belülről is megcsodálta a szári katolikus templomot
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az államtitkárral tartott Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, aki megerősítette: az 1700-as lélekszámú Szár 150–300 millió forintos pályázati forráshoz juthat évente több irányból, más községekhez hasonlóan. A megye döntéshozóként csak akkor juttathat pénzt, ha folyamodnak a települések a rendelkezésre álló összegekért, ha azonban nincs kérés, akkor nem tudnak adni sem, tette hozzá a megyei elnök. Soltész Miklós kifejtette: a nemzetiségi iskola, a nemzetiségi önkormányzat is igényelhet támogatásokat, csak „ébresztőt kell fújni”.

A párbeszéd szerinte a legfontosabb a helyi vezetés, a civil szervezetek és a lakosok között, s ha a település vezetése olyan, képesek is élni a lehetőségekkel, nyomatékosította. A szári vendéglátók elmondták: bíznak a beinduló Magyar falu programban. Elsőként a parókiát szeretnék renoválni, közösségi célokra, aktív egyházi életre, rendezvényekre használni, remélik, hogy folyamatosan növelhető a szép falu megtartó ereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában