Hempergős egy fesztivál!

2019.07.29. 11:30

Sok kisgyermekes család vett részt a formateremtő Széna Téri Pokróc Pikniken

A fasírtos szendvicseket betesszük nagymamánktól örökölt fonott kosarunkba, amelyet e gesztussal piknikkosárrá nevezünk ki.

Majer Tamás

Csíkos, pöttyös vagy virágmintás – pokrócoktól tarkállott a Széna tér szombat délután

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jégbe hűtött frissítőket az étel mellé helyezzük. A kétféle bagázst pöttyös kendővel elválasztjuk. Ne legyen vizes a zsömle! Ha ez kész, kijelenthetjük: kész a teli piknikkosarunk. Nekiállhatunk keresni egy plédet, egy takarót vagy egy pokrócot. Hónunk alá csapjuk, s már mehetünk is le a parkba, a szabadba. Visszük még magunkkal a gyereket, a kedvest vagy anyáékat. A választott pokrócot kiterítjük, a piknikkosarat ráhelyezzük, s hanyatt fekszünk. Bárányfelhő- számolás! Ennyi is elég a boldogsághoz. Nem hiszik? Próbálják ki! Szombaton több százan tettek valahogy így a Széna Téri Pokróc Piknik alkalmával. A szervezők a tér újabb kori pikniknyitányán persze gondoskodtak programokról.

A Los Andinos zenészei pánsípgyártó oktatást is vállaltak

Deák Lajosné önkormányzati képviselő volt az első Széna Téri Pokróc Piknik védnöke.

– Annak idején, még a hetvenes években voltak ezen a téren piknikpartik, amelyet az itt élők találtak ki, hoztak össze. Hozták magukkal a piknikkosarukat, pokrócukat. Itt töltöttek el családjukkal egy-egy hétvégi délutánt – elevenítette fel a Széna tér múltját lapunknak az önkormányzati képviselő, aki többször elmondta, szeretné, ha hagyomány válna ebből a rendezvényből. – Közösségépítő ereje van az ilyen alkalmaknak. Öröm, hogy sok kisgyerekes család is kilátogatott, és az idősebb korosztályt is sikerült ide lecsábítani a panelrengetegből – emelte még ki.

Ezt aztán fújhatták! Na nem úgy! Pánsípkészítő kézműves foglalkozásra várt mindenkit a Los Andinos együttes Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szombati program egy nordic walking (skandináv gyaloglás) bemutatóval kezdődött, amelyet Horváth István, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke irányított. Mint megtudtuk tőle, ez a sport különösen az ortopédiai műtétek után lábadozók számára hasznos, javallt. A délután folyamán később Rusznák Reni fitneszedzővel is mozoghattak a látogatók, ő egy kifejezetten a téren lévő kondieszközökre specializált edzésprogramot hozott. Az érdeklődők elsajátíthatták ezek helyes használatát.

A piknik fő helyszíne a pokrócokkal teli, napvitorlákkal fedett füves placc volt, itt énekelt a gyerekeknek Szöllősi Attila a csokis palacsintáról és a hurrikán járta kisszobáról, ahol játszani jó, nem rendet rakni mulatság... Ez a terület volt az úgynevezett pokrócbeszélgetések helyszíne is. Lippai Kitti és Kecskés Tímea, azaz a Ki? Ti & Mi összefogás hölgyei háztartási, ökobarátságos hulladékkezelési praktikákkal szolgáltak, majd Deák Lajosné kérdezte Mészárosné Jaskó Enikő dietetikust a gyermekkori cukorbetegség felismeréséről, kihívásairól.

Kerékpár páratlan kereke vagy lyukas lábos; játékként remekül funkcionált, lekötött és szórakoztatott kicsit és nagyot Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egyébként a Mentaház Magánorvosi Központ standjánál bárki diskurálhatott orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel. Sokan keresték a logopédust és a táplálkozási tanácsadót is. A mentaházasok szomszédjában a Gaja Környezetvédő Egyesület teljesített szolgálatot, többek között ökológiai lábnyomszámítást végeztek és komposztálási tippeket adtak. A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága, vagyis a M-ART standjánál színes gyerekjátékok készültek, például papír királylányok és királyfik is kikerültek a lurkók kezei közül. Nagyot „szólt” a Los Andinos együttes pánsípkészítő kézműves foglalkozása is. Este a banda bő egyórás koncertet is adott. Ecuadori vendégükkel, a harmonikás – nem mellesleg zenekutató – Mario Godoy Aguirre-rel közösen zenéltek. Izgi volt az Arvella játékparkja is. Náluk konyhai fémhulladékokból, bontószökevény autóalkatrészekből, újrahasznosított eszközökből készült rafinált játékok sorakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában