Iparterületi út, termelői piac, új önkormányzati hivatal

2019.07.05. 14:15

Sikeres közös munka Kőszárhegyen

Pályázunk mindenre, aminek bármilyen hozadéka lehet településünk számára – szögezi le Borján Péter polgármester. – A fejlődés kulcsa: mindig egy kicsit többre és jobbra…

V. Varga József

A Kőszár-hegymenet a hegy természeti értékeinek megőrzését tűzte zászlajára Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

– Községünk fejlődésében új lendületet hozott a pályázati munka megyei szintű koordinációja, és Törő Gábor országgyűlési képviselőnk térségfejlesztési szemléletmódja – mondja Borján Péter polgármester. – Közel másfél évtizeddel ezelőtt készítettük el Kőszárhegy (1585 fő) hosszú távú fejlesztési koncepcióját, melynek több elemét sikerült, egyebek között terület- és településfejlesztési, illetve emberi erőforrás támogatásokból megvalósítani.

Elkészült az iparterületi út, megújult a védőnői tanácsadó, és új helyre költözik az orvosi rendelő. Készül a termelői piac a hozzá tartozó raktárral, és megújul az óvoda udvara. Jelentős eredmény, hogy sikerült megvásárolni a régi iskolaépületet, abból alakították ki az új önkormányzati hivatalt. A parkolásra is alkalmas nagy udvarral, a raktárépületekkel egyszerre lesz a korszerű ügyfélszolgálati és a falutörténeti elemeket patinásan megjelenítő épület, illetve a településüzemeltetés központja. Még zajlik a felújítása.

Pályázati forrást találtak a művelődési ház mosdóinak felújítására, és nagy örömükre elkészült a Devon kőpark és a Szár-hegy tanösvény első üteme. A Hősi emlékmű felújítása is pályázati forrásból valósult meg. Sikeres pályázataiknak köszönhetően eszközöket vásároltak az imaházba, és új arculatot kaphatott a falu keresztútja. Pályázati forrásokból készül a sportpályán a tengó- és a streetball pálya, a kültéri pingpongasztal és az esővédő tető.

Az adósságkonszolidációban nem érintett önkormányzatok támogatását önerővel megtoldva három utcájuk kapott új aszfaltborítást. Folyamatban van a közbeszerzési eljárása egy konzorciumi formában nyert településüzemeltetési eszközcsoport-beszerzésnek.

A Kőszár-hegymenet a hegy természeti értékeinek megőrzését tűzte zászlajára
Fotó: FMH-archív

Mindezek összesen 350–400 millió forint pályázati forrás felhasználását jelentik. Nagyon várják a Leader-pályázatok eredményét, melyekből mintegy 10 millió forint értékben közösségitér-fejlesztés valósulhat meg. A Szár-hegyen és a Csillagvölgyben 18 hektár természeti területtel rendelkeznek, ipari területük nagysága 0,8 hektár, és ugyanekkora a speciális fejlesztési területük.

– Többen kétkedve fogadták a 15 évvel ezelőtt közösségi alapon megkezdett falutervezési folyamatot, de Szász András településfejlesztő szakértőnkkel hittünk abban, hogy következetesen haladva a kitűzött célok felé eredményeket tudunk elérni. Sajnos nem élhette meg, hogy bizonyíttassanak elméleteink… Sokat tanultam tőle, és büszke vagyok arra, hogy közös munkánk sikerekre vezeti Kőszárhegyet. Meggyőződésem, hogy azok a községek, ahol valamilyen fejlesztési módszertant követnek, fejlődni tudnak.

Tény, hogy ezt egyetlen ciklus alatt nem lehet megoldani. Úgy gondolom, hogy a hosszú távú koncepciókra épített területi stratégiánk meghozta az eredményét ezekben az években – tette hozzá Borján Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában