Botész

2019.03.01. 15:15

Sikerekről, gondokról egyaránt szó esett Kápolnásnyéken

Húszéves a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete. Nem feltétlenül volt diadalmenet ez a két évtized.

B. Kiss László

A tanácskozás előtt tartották a Botész közgyűlését is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez az elhangzottakból világlott ki azon a tanácskozáson, amelyet a Botész megalakításának jubileuma alkalmával tartottak csütörtökön. A Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetét tizenketten alapították 1999 januárjában. Az év végére már 109-re gyarapodott a tagság, amibe belejátszott az, hogy a bodza telepítésére vissza nem térítendő támogatást adott ekkor az állam. Az értékesítési szövetkezet minden bodzatermelőt szeretett volna összefogni, és ezáltal egységes árat kiharcolni. A kétezres évek elején a Botész kft.-t is létrehozott bodzából készült, feldolgozott termékek gyártására, forgalmazására. A szövetkezetnek 2007-re már csaknem 270 tagja volt, ám ezek 60 százaléka néhány év alatt aztán kilépett – derült ki abból a kisfilmből, amelyet a tanácskozáson levetítettek.

A tanácskozás előtt tartották a Botész közgyűlését is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konferencia egyik előadója Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke volt, aki elmondta: Fejérben 12 ezer tagjuk van. A múlt évben kezdte meg működését a NAK jégkármérséklő rendszere, melynek előnyös hatását nemcsak a gazdák, de a kiskert- és kocsitulajdonosok is élveztek. A rendszert az idén tavalyhoz képest előbb, már április közepén üzembe helyezik, mondta el a kamarai elnök. Bittsánszky Márton, az agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese európai kitekintéssel szolgált előadásában a hallgatóságnak. Szavaiból kitűnt, hogy az Európai Unióban több mint 130 ezer szövetkezet működik, és az unió minden ötödik polgára szövetkezeti tag. Az európai szövetkezetek harmada egyébként a mezőgazdaságban tevékenykedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában