„Vallatják” a római kori tárgyegyüttest

2018.08.31. 14:00

Rekonstruálják a Seuso-kincs élettörténetét

A nyár folyamán sokan látogatták a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termében kiállított késő római kori ezüstkészletet. A szakemberek ugyanakkor folytatják a rejtélyes sorsú ókori kollekció egyes tárgyainak tudományos vizsgálatát a Magyar Tudományos Akadémia és az MNM közös kutatási programja keretében.

Tóth Sándor

A felvételen a Hippolütosz-kancsó vizsgálatát végzi Mende Balázs Gusztáv

Fotó: Archeo.mta.hu

Az MTA BTK Régészeti Intézet közlése szerint a természettudományos vizsgálatok a Seuso-kincs 2017-ben hazahozott darabjaira terjednek ki, mivel erre eddig az országos vándorkiállítás miatt nem volt lehetőség (a 2014-ben visszakerült tárgyak vizsgálata folyamatos volt). A munkálatok egyik fázisát Mende Balázs Gusztáv tudományos főmunkatárs végezte a Régészeti Intézet roncsolásmentes tárgydiagnosztikai eszközparkjának részét képező endoszkópos műszerekkel. Ennek a kutatásnak a célja a tárgyak élettörténetének rekonstruálása a készítés technikájának és a későbbi javításoknak az elemzése útján.

Rendszeres téma a Seuso

Az eddigi vizsgálatok eredményeiről a szakemberek tanulmányokat készítenek, illetve előadásokat tartanak különböző hazai és külföldi konferenciákon. A Seuso-készlet illatszeres dobozának roncsolásmentes röntgendiffrakciós vizsgálatáról a Miskolci Egyetem Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézetének kutatócsoportja angol nyelven készített nemrég tanulmányt. Míg egy korábbi magyar nyelvű értekezésükben a kincs mosdótálján végzett méréseiket interpretálták, és az előállításával kapcsolatos technológiára tettek megállapításokat. A Seuso-kincsről rendszeresen szó esik a tudományos tanácskozásokon, legutóbb a múlt hónap végén Ljubljanában rendezett Európai konferencia a röntgenspektrometriáról (European Conference on X-Ray Spectrometry) című szimpóziumon.

A Seuso-munkabizottság által irányított tudományos kutatóprogramon kívül érdemes megemlíteni, hogy a nyári idegenforgalmi szezon legjelentősebb kulturális attrakciói közé tartozik, tartozott az MNM Seuso-kiállítása. A nagy érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, hogy Mráv Zsoltnak, a Seuso- kincs- kiállítás kurátorának – az MNM Régészeti Tára igazgatóhelyettesének, régész szakmuzeológusnak – a tárlatvezetéseire minden hely betelt. Örvendetes, hogy a kiállításról nem csak hazai híradásokat olvashatunk, külön tudósítást szentel a kincstárlatnak az idén százéves londoni központú Blue Guide, a Kék Útikalauz kiadója.

A felvételen a Hippolütosz-kancsó vizsgálatát végzi Mende Balázs Gusztáv
Fotó: Archeo.mta.hu

„Az idei nyár izgalmas híre a csodálatos Seuso-kincs kiállítása Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban” – hívja fel a figyelmet a művészet, építészet és régészet hármasára fő hangsúlyt helyező útikönyvek specialistája. Egyúttal néhány érdekes párhuzamot is megemlít a hasonló jelentőségű, más országok múzeumaiban található római kori kincsleletekről. Továbbá tájékoztatja a kiállítás iránt érdeklődőket, hogy a Nemzeti Múzeum kitűnő ismertetőfüzetet készített a kincsről angolul és számos más nyelven.

A spanyolok és a Seuso-kincsek

Végül, de nem utolsósorban újabb spanyol érdeklődést is megemlíthetünk a Seuso- kincs iránt. Emlékezetes, hogy városunkban a Seuso-kincsek Székesfehérváron című kiállítást megtekintették a Real Madrid kosárlabda csapatának tagjai. Most az új spanyol nagykövet, Anunciad a Fernández de Córdova tartotta első kulturális missziójának a Seuso-kincs megtekintését a Magyar Nemzeti Múzeumban. Reméljük, hírét viszi! Anunciada Fernández de Córdova diplomáciai küldetései mellett hazájában ismert író/ költőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában