A reggeli csúcs idején nehéz kihajtani

2018.06.22. 14:00

Sárkeresztesen állandó, régi téma a 81-es főút

Már két évtizeddel ezelőtt is voltak olyan tervek, amelyek a 81-es főút négysávosításáról szóltak. Erre Krähling János polgármester emlékezett vissza, akivel egy júniusi lakossági fórum témáit boncolgattuk.

Majer Tamás

A lakossági fórum kiemelt témái voltak a közlekedés és az utak állapota

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A 81-es előtt még térjünk be a faluba. Ahol a távolsági buszok járnak, a hosszú Kossuth utcában – itt áll a községháza is –, nos, itt a 2004-es szennyvízberuházás után eléggé tönkrement az aszfalt. Az út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében áll.

– Meghullámosodott, megsüllyedt. A buszok Fehérvár felé közlekedve átmennek a túloldalra. Szemben közlekednek a menetiránnyal – mondta el lapunknak a falu vezetője, aki persze emiatt nem neheztel a sofőrökre. Úgy tűnik, ez a kisebbik rossz választás. – Hullámvasút jellege van ennek az útnak, ráférne egy alapos felújítás, de a közútkezelő tájékoztatása szerint erre nem nagyon van esélyünk – összegzett sajnálkozóan Krähling János.

A felújítási prioritási listán hátul kullog az utca.

– Mégiscsak egy belső út, párhuzamosan fut a 81-essel… A mi szempontunkból, a buszközlekedés miatt azonban jelentős. Sokan azt mondják, hogy ez a falu legrosszabb minőségű útja – tette még hozzá.

A lakossági fórum kiemelt témái voltak a közlekedés és az utak állapota
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A balesetekkel riasztó 81-es főút is sok baj forrása. Nagyon nehéz reggel, a csúcsforgalomban kihajtani a hírhedt útra. Különösen kritikus a helyzet a benzinkút melletti kihajtónál. Itt nemcsak a 81-esen süvítenek végtelen számban a kocsik, de a szembeforgalom is jelentős. A mohaiak, s jelentékeny számban az iszkaszentgyörgyiek közül is erre hajtanak Fehérvárra igyekezvén. Utóbbiak nyilván azzal számolnak, hogy még mindig jobb erre jönni, mint Feketehegyen át megközelíteni a város belső részeit. Az Új Csóri úti körforgalom továbbra is sokak mumusa.

– A benzinkútnál lévő kihajtónál szinte folyamatos kocsisor van mindkét irányban, nyolc-tíz perces várakozások is vannak – tudatta Krähling János, aki a fórumon arra biztatta az övéit, hogy írjanak ők is leveleket a közútkezelőnek. Úgy véli, úton-útfélen jelezni kell ezt a problémát. Kihajtósávra, vagy forgalomlassításra volna szükség.

– Folyamatosak e szakaszon a balesetek. Sárkeresztes és Fehérvár között a legzsúfoltabb az út. Mindenki siet, mindenki rohan. Nagyon megérett a helyzet egy elkerülő út építésére, vagy négysávosításra. Amikor én polgármester lettem – 1999. decemberében – már akkor láttam erre terveket – idézte föl.

A fórumon bejelentették, hogy létrejön egy faluszépítésre felesküdött közösség, akik a település barátságos arculatának kialakításáért tevékenykednek majd a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában