a sport sem maradhatott el

2019.05.25. 07:20

Saláta és grill is a menüben – Az egészségmegőrzés jegyében telt a péntek a Bory-iskolában

Mi szem-szájnak ingere, s még egészséges is, az mind szerepelt a Bory Jenő Általános Iskola pénteki egészségnapjának kínálatában.

Bokros Judit

Szíves volt a kínálás a frissen elkészített finomságokból Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az intézményben a gyereknaphoz közeledve rendeztek Egészségvár – Bory-vár címmel egész délelőttöt kitöltő programot. Sándorfi Gergely igazgatót mindjárt az aulában sikerült utolérni, s megtudakolni tőle a részleteket.

Elmondta, hogy iskolájukban évek óta hagyomány a gyereknap előtti pénteken programot szervezni, ami most az egészségmegőrzés jegyében telt. Fontos szempont volt, hogy bevonják a szülőket, s így kötetlenebb körülmények között legyenek együtt a családokkal.

A termelői vásárnak az aula adott otthont, s az itt áruló osztályok között verseny volt. Az nyert, aki a legnagyobb bevételt könyvelhette el.

A kínálatot szemlézve saját készítésű, egyszerűbb desszerteket, lekvárokat, befőtteket, apró ajándéktárgyakat is láttunk.

Igen gusztusos volt például a szeletelt dinnye formájú édesség, de egy-egy asztalról színes zöldségeket is be lehetett szerezni, szíves kínálás kíséretében.

Szíves volt a kínálás a frissen elkészített finomságokból
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A készülő ételeket zsűrizték is: az alsós osztályoknak hidegkonyhai készítményeket kellett csinálniuk, a felsősök pedig főzésben versengtek. Utóbbi helyszíne az udvar volt, ahol már szerencsére jó időben folyt a munka, vagyis a szeletelés, reszelés, aprítás, keverés, kavarás. A tányérokon dél előtt nem sokkal nagy adag zöld saláták pompáztak, de grillezett ételekből sem volt hiány, és több edényben rotyogott még finomság. A gyerekek nem győztek kóstolni, s a felnőttek sem maradtak ki a jóból.

Ha már egészség, akkor mozgás is kell: a sportrendezvények szintén az udvaron voltak. A tudatos, fenntartható életmód ugyancsak terítékre került. Az iskola vendége volt a Ki? – Ti&Mi, vagyis Lippai Kitti és Kecskés Tímea kettőse, akik a hulladékmentes, fenntartható életmódról beszélgettek a fiatalokkal, tanácsot is adva. Elmondták például, hogyan és miért érdemes visszautasítani a szívószálat, s hogy mennyire fontos volna vásárláskor nejlon helyett újrafelhasználható vászontáskát vinni magunkkal.

Később várhatóan a tanárokkal is beszélgetnek majd ezekről – várható tehát folytatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában