sok a szuvas fog

2018.01.30. 08:00

A rossz fog sok bajt okoz

Fogaink épsége sok minden miatt fontos. Az egyik ilyen, hogy a rossz fogak következtében kialakuló gócok számos problémát okozhatnak a szervezetünkben.

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

– A góc baktériumok által okozott gyulladás, amely a szervezet rejtett helyein, elzártan fordul elő és több tünet oka lehet – magyarázta Markó Krisztina fogszakorvos. – A leggyakoribbak a hajhullás, a bőrkiütések, ízületi fájdalmak, hőemelkedés, veseproblémák, de sok más gond is származhat a rossz fogakból kifolyólag. A tünetek együtt és külön-külön is megjelenhetnek. Érdemes több szakorvost is felkeresni, hogy kivizsgáljon minket, de mindenképpen jusson eszünkbe a fogorvos, mivel a fogak a leggyakoribb gócpontok. A szájvizsgálat során felmérik a fogak, az íny, a szájnyálkahártya, a nyálmirigyek és a nyelv állapotát, szükség esetén pedig panoráma röntgenfelvételt is készítenek. Ez a teljes fogazat állapotáról, illetve a felső, és az alsó állkapocs csont állapotáról ad képet. Nagyobb kiterjedésű szuvasodás, töredezett fogazat, esetleg nagyobb tömések, pótlások esetén a röntgen mindenképpen javasolt. Amennyiben gócot találnak, szükséges a fogászati beavatkozás.

– A cél a gócpont megszüntetése, amely gyökérkezeléssel elérhető, így a fog megmenthető. Ám előfordul, hogy a gyulladás olyan nagy a fog körül, hogy a fog is a gyógyítás áldozatává válik, ki kell húzni – tudtuk meg a fogorvostól. Hogyan védekezhetünk a gócok kialakulása ellen? Sokat számít a száj higiéniája. Fogínygyulladás vagy szuvasodás legtöbbször akkor fordul elő, amikor nem megfelelő fogkefét, fogkrémet használunk, vagy nem jó a fogmosási technikánk. A rossz fogak gyakoriságának előfordulása, a fogaink minősége nem fogható a genetikára! – Leggyakrabban a hátsó rágófogaink mennek tönkre, aminek az egyik oka, hogy a felülete barázdás, így könnyebben megragad benne az ételmaradék, megtelepednek benne a baktériumok. Kritikus helyek az úgynevezett kontakt pontok, vagyis azok, ahol a fogaink egymáshoz érnek. Ezeken a helyeken úgy alakulhat ki szuvasodás, hogy észre sem veszi az ember, mert nem látszik, és csak a röntgen mutatja ki a bajt – mondta a fogorvos.

A fogorvos tanácsa: évente ellenőriztessük a fogaink állapotát fotó: Shutterstock

A hátsó fogakat és a fogközöket nehezen lehet tisztítani hagyományos fogkefével. A hatékonyabb fogtisztítás érdekében a legtöbb fogorvos támogatja az elektromos fogkefe és a fogselyem használatát. Utóbbi használati technikája ismertetőkből is megtanulható, de egy fogászati rutinellenőrzés alkalmával a fogorvosunkat is megkérhetjük arra, mutassa meg a helyes használatát. Gyakorolni ezt is kell, de kisebb sérüléseken túl nem tudunk komoly károkat okozni magunknak.

– Fontos lenne az évente történő fogászati felülvizsgálat, hogy szükség esetén időben el lehessen kezdeni a kezelést, és ne akkor kapkodjunk, amikor már megvan a baj, és amikor egy fog lehet, hogy menthetetlen – hívta fel a figyelmünket Markó Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában