egy budapesti konferencián

2019.11.05. 17:30

Régészeti örökségünk Orondpusztáról – Az ásatások előzetes eredményeit novemberben mutatják be

Az ezerháromszáz éves avar kori temető területén mintegy ötven sír feltárására volt lehetőség a nyáron. Az ásatás több szempontból is kiemelkedő jelentőségű – mondta el Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze a hét végén.

V. Varga József

A kutatásban résztvevő önkéntesek egy részének tart eligazítást Szücsi Frigyes régész

Fotó: Vécsei László

A csákberény-orondpusztai avar kori temető 1935-ös felfedezése óta éppen 80 esztendőnek kellett eltelnie, hogy a jórészt László Gyula – a későbbi híres régészprofesszor – által feltárt temetőrészlet teljes közlése megjelenhessen.

1939-ben, a második világháború kitörésével félbeszakadó feltárásokat követően pedig szintén 80 év telt el, mire idén nyáron újra kezdődhettek az ásatások a Szent István Király Múzeum régésze, Szücsi Frigyes vezetésével.

A kutatásban résztvevő önkéntesek egy részének tart eligazítást Szücsi Frigyes
régész
Fotó: Vécsei László

A tudományos fokozatot Fejér megye avar korának kutatásával elért szakember a megyei Hírlap által is nyomon követett ásatások előzetes eredményeit

novemberben már egy budapesti konferencián mutatja be. A kutatómunka azonban sem korban, sem térben nem állt meg az avar temetőnél.

– Orondpusztán önkéntes fémkeresősök bevonásával folytatunk terepbejárásokat. Nemcsak a temetőhöz tartozó eddig ismeretlen elhelyezkedésű avar kori települést keressük, hanem minden korszak tárgyi hagyatékát gyűjtjük és elemezzük – mondta el lapunk érdeklődésére Szücsi Frigyes.

Római luxuskerámia, az ún. terra sigillata egy töredéke
Fotó: Fogarasi Endre

A polgármester jelezte

Vécsei László csákberényi polgármester hívta fel a szakemberek figyelmét egy műholdfelvételre, amin épületek nyomai vehetők ki. A területen csak bronzkori lelőhely szerepelt a közhiteles nyilvántartásban, a műholdképen látszódó épületek azonban nyilvánvalóan nem bronzkoriak, ezért már a régészek

tavasszal kiszálltak a helyszínre terepbejárás céljából.

Épületnyomok a Google Earth műholdfelvételén
Fotó: Google Earth

A szántóföldi művelés alatt álló területen a növényzet akkor nem tette lehetővé a kutatást, de így is több római kori cseréptöredéket találtak, amiből egyre valószínűbbnek tűnt, hogy római épületek maradványai rejlenek a föld alatt. Az előzetes várakozások beigazolódtak, amikor október folyamán két terepbejárási napon számos leletet, a többi között római kori pénzeket, fibulákat (ruhakapcsoló tűket) és gyűrűket gyűjtöttek össze a szakemberek a fémkeresővel vizsgálódó önkénteseiknek köszönhetően.

– A jószándékú önkéntesek bevonása a terepbejárásokba és az ásatásokba nemcsak egy működő lehetőség a múzeumoknak – ahogy ezt a csákberényi példa is igazolja –, hanem egyúttal üzenet a társadalomnak: a régészeti örökség mindannyiunké, de ahhoz, hogy ne tegyünk kárt benne, régészek jelenléte és szakértelme szükségeltetik – hangsúlyozta a vezető régész.

Nagyméretű kora római érme, az ún. sestertius
Fotó: Fogarasi Endre

Amint megtudtuk tőle: a lelet önmagában csak egy korlátozottan értelmezhető tárgy. Az előkerülési helyének, a környezetének ismerete, a többi régészeti jelenséggel való szakszerűen dokumentált kapcsolata árulkodik a tárgy történetéről és a tárgyat készítő vagy használó emberről. A fémkeresővel illegálisan tevékenykedő személyek, rablóásatások vagy a földmunkával járó sietős beruházások áldozataivá váló régészeti lelőhelyek megismerésére már nincs esélyünk.

Szárnyas fibula (ruhakapcsoló tű)
Fotó: Fogarasi Endre

Hogyan is tisztelhetnénk eleinket, ha nem ismerjük meg őket a hagyatékukon keresztül? – merül fel óhatatlanul is a kérdés

– A jelenleg tizenöt nyilvántartott lelőhellyel büszkélkedő Csákberény az örökségvédelem pozitív társadalmi példája: a Szent István Király Múzeum a polgármester, az önkormányzat és a helyi lakosok támogatásával, valamint a szélrózsa minden irányából érkező önkéntesek segítségével folytatja közös régészeti örökségünk feltárását és megmentését – tette hozzá Szücsi Frigyes vezető régész.

Szücsi Frigyes vezető régész
Fotó: archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában