Kiss & Go

2019.05.04. 07:00

Puszi és lehet menni! Új kiegészítő tábla jelent meg a Kodály-iskola előtt

Rendkívül aranyos, kedves, de komoly problémákra utaló tábla került ki nemrég a Kodály Zoltán Általános Iskola elé. Kiss & Go – hirdeti a kék-fehér tábla, a várakozni tilos kiegészítéseképp. Utánajártunk.

S. Töttő Rita

Csak pillanatokra lehet megállni, üzeni a tábla

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Közlekedési szempontból neuralgikus ponton helyezkedik el a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. A vasútállomással szemben található épület ebből a szempontból nincs túl szerencsés helyzetben, ugyanis komoly parkolási nehézségek közepette tud megállni az, aki az intézménybe tart. A vasút parkolója már javított a helyzeten, de még mindig rengetegen keresik a szabad parkolókat a környéken, nem ritkán az iskolába igyekvők rovására. Sőt, van úgy, hogy maguk a szülők foglalják a helyet, épp csak 10–20 percre, de ez épp annyi idő, amely alatt sok más szülő tehetné ki gyermekét ott az autóból.

Kedves grafikájával pozitív üzenet

– Őrültek háza van reggelente – fogalmazott Kneifel Imre, az iskola igazgatója, amikor a tábláról kérdeztük. – Nagyon szerettünk volna már valamilyen megoldást erre. A tábla alatt megadott időpontban tehát tilos várakozni, csak pár pillanatra megállni szabad.

Sajnos azonban nem annyira működik még a rendszer, gyakran hosszabb időre állnak meg az autósok – még most is –, amivel ellehetetlenítik a siető szülőket – ezt már Molnár Tamás, a terület önkormányzati képviselője mondta, akinek ötlete nyomán és képviselői keretéből kerülhetett ki a tábla. Az üzenet egyértelmű, azonban ahelyett, hogy indulatokat váltana ki, kedves megjelenésével pozitív üzenetet hordoz: egy puszi a gyereknek, és már lehet is továbbmenni! Csak ezt még szokni kell: a pozitív üzenet nem lehetőség, hanem bizony így kell eljárni a megadott időpontban.

Csak pillanatokra lehet megállni, üzeni a tábla
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzati képviselő úgy véli, a nagyobb gyerekeket már be lehet engedni így a 15 méteres védett területen. Sok hasonló ötlet valósult már meg más városokban, országokban is – a rendszer tehát működőképes, csak szokni kell. – Ám látjuk, hogy nehezen szokják meg ezt a táblát az erre járók, ezért várhatóan a jövő hét elején fel is festik három parkolóhelyre ugyanezt a jelet – tette hozzá a képviselő. Később megoldás lehet az is, hogy fizetőssé teszik ezt a részt is. – Nagyon sok lakó szeretné ezt, a vasútra és az iskolába járók azonban kevésbé… Ezért akkor vonjuk csak be a területet a díjfizetős övezetbe, ha elkészül a Takarodó út felőli kis felüljáró másik oldalán az új parkoló, ahol a vasútra érkezők még megállhatnak.

Hol parkoljanak az iskola dolgozói?

S közben megoldást keresnek az iskola dolgozóinak parkolására is – amely az épület másik oldalán, a platánfás soron történhet meg. Az igazgató szerint ugyanis azon az oldalon az épülettől még nyolc méter az iskolához tartozik. Így ezen a részen lesz lehetőség egy öt-hat parkolóhelyes terület kialakítására. Hogy ez a fizetős parkolóövezetbe való bevonással és az iskola számára biztosított bérletek kiadásával valósul-e majd meg, vagy keresnek rá más élhető megoldást, még a jövő zenéje. Persze nem a túl távolié, ugyanis szeretnék, ha még idén megoldódna a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában