Két ütemben – két funkcióval

2019.07.23. 07:15

Pályázati támogatások teszik lehetővé a lajoskomáromi templom melletti épület felújítását

Hosszú ideje már, hogy nagy mozgás tapasztalható a lajoskomáromi református templom mellett álló épületnél.

Szanyi-Nagy Judit

Az épülő gyülekezeti terembe Balogh Márk Dávid lelkipásztor engedett betekintést Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A lajoskomáromiak 2012-ben ünnepelték a helyi református templom fennállásának századik évfordulóját. A centenárium önmagában is jelentős esemény, ám ezt a lajosiak tovább fokozták: felújíttatták a templomot, amelynek immár sokan csodájára járnak, köztük a Virágos Magyarország zsűritagjai is.

A rendezett településközpontban – vagy legalábbis annak közelében – mindez kevésbé mondható el az egyik épületről. Itt viszont látványos munkálatok kezdődtek el.

– A gyülekezeti ház épületének felújítását még két évvel ezelőtt, állami támogatásból kezdtük el. Ez – egyfajta első ütemként – a szigetelést, a nyílászárók cseréjét, a tető felújítását takarja. Az újonnan, a Magyar falu program keretében elnyert pályázat pedig a gépészet megújulását, a belső munkálatokat takarja – részletezte Balogh Márk Dávid lelkész. Tőle azt is megtudtuk: a második ütem eredeti határideje 2020. március 31. volt, de élnek a lehetőséggel, hogy a támogatás megérkezésétől számított tizenkettedik hónap legyen a végleges határidő, vagyis július vége. Erre leginkább azért van szükség, mert – önhibájukon kívül, például néhány speciális munka esetében a megfelelő alvállalkozó híján – az első ütemmel is megcsúsztak.

Az épülő gyülekezeti terembe Balogh Márk Dávid lelkipásztor engedett betekintést
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az épület sokáig egyben parókiaként is szolgált, a lelkipásztor évekig itt élt, így első kézből tudta-tudja, szükséges a felújítás: az építmény vályogfalai vizesednek, a penészes belső pedig nem kedvezett az egészségnek sem. A felújított épületben remélhetőleg már nem lesz ilyen probléma, illetve a gyülekezeti ház funkciót a gyülekezeti terem, a vizesblokk és a konyha, étkező megléte is erősíti majd.

Az ügyintézés jelenleg a templom egyik sarkában folyik, ott működik egy „ideiglenes iroda”. Időközben pedig a lelkipásztor saját házba költözött Lajoskomáromban.

A parókia, gyülekezeti ház mostani állapota nagyjából az 1930-as évekre datálható – tudtuk meg. Balogh Márk Dávid az első ütemben alkalmazott fővállalkozóval elégedett, de – már csak a 14,97 millió forintos összeg miatt – közbeszerzési eljárást kell kiírniuk, ahol a legjobb ajánlattevő nyer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában