Helyi közösségek erősítése, körzethatár és bérleti díj

2018.10.25. 11:30

Beszámolók és pályázatok napja volt a sárbogárdi grémiumon

A képviselő-testület októberi ülésén az önkormányzati képviselők számoltak be tevékenységükről. A grémium ülését a beszámolók napjának is minősíthetjük, hiszen a közművelődési, kulturális intézmények vezetői is tájékoztatást adtak munkájukról.

V. Varga József

A könyvtár szabadidős rendezvényei széles korosztályhoz és érdeklődési körű emberhez szólnak. Tóth Hédi és Déri Barna zenés előadása is sokakat vonzott

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A közművelődési, kulturális intézmények beszámolói kapcsán elhangzott, hogy az önkormányzat két szervezettel kötött közművelődési megállapodást: a Sárbogárdi Kulturális Egyesülettel, mely a József Attila Művelődési Központot, valamint a Rétszilasért Egyesülettel, mely a Rétszilasi Klubot működteti. Ezen kívül önkormányzati fenntartásban működik a Sárszentmiklósi Klub Közösségi Ház és a Madarász József Városi Könyvtár.

A képviselő-testület ingatlan belterületbe vonásáról tárgyalt, telekhatár rendezéséről döntöttek, s aktualizálták az önkormányzat idei költségvetését, . Módosították a Zengő Óvoda szervezeti és működési szabályzatát, valamint véleményezték a 2018-2019-es nevelési évre szóló munkatervét, megállapították a földterületek és a nem lakáscélú helyiségek bérleti díját.

Pályázatot nyújtottak be a helyi identitás, társadalmi kohézió és a helyi közösségek erősítése TOP-felhívásra, összességében 15 millió forint támogatást igényelve. A projekt keretében a lakosság egészséges életmódra való ösztönzése valósulhat meg: városi sportnap, labdarúgótorna, gyermektábor, valamint egészségmegőrző és tanácsadó programok által.

Sárbogárdon 173 hátrányos helyzetű általános iskolai tanuló él, közülük 121 hátrányos helyzetű, 52 pedig halmozottan hátrányos helyzetű. Ezek alapján az iskolák szerinti bontás a következő: Mészöly Géza Általános Iskola 30 hátrányos helyzetű és 10 halmozottan hátrányos helyzetű diák; Mészöly Géza Általános Iskola Szent István Tagiskolája 14, illetve 9 diák; Sárszentmiklósi Általános Iskola 45, illetve 11 diák; Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 32, illetve 22 diák.

A könyvtár szabadidős rendezvényei széles korosztályhoz és érdeklődési körű emberhez szólnak. Tóth Hédi és Déri Barna zenés előadása is sokakat vonzott
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

 

A felvételi körzetek megállapításához a megyeszékhely szerinti járási hivatal minden év október végéig beszerzi az adott önkormányzat véleményét, amely tartalmazza a jegyző nyilvántartásában szereplő, a településen lakóhellyel (vagy tartózkodási hellyel) rendelkező hátrányos helyzetű, általános iskolába járó gyermekek létszámát intézményi bontásban. A járási hivatal azután január közepéig tájékoztatja az önkormányzatot, az általános iskolákat, az illetékes tankerületi központot, valamint a nemzetiségi önkormányzatot a kijelölt körzetek tervezetéről.

A grémium úgy határozott, hogy a kötelező felvételt biztosító iskolák felvételi körzeteinek módosításával nem kíván élni. A döntésről az előírtaknak megfelelően tájékoztatják a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalát.

A Madarász József Városi Könyvtár alapító okiratának módosítása kapcsán kibővítették a könyvtár funkcióinak körét, mely így a következőket tartalmazza: a könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása; az állomány feltárása, megőrzése, védelme; könyvtári szolgáltatások és egyéb szabadidős szolgáltatás; rövid, illetve hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában