Ünneppel nyitották meg az évadot

2018.03.10. 15:30

A pákozdi Katonai Emlékpark idén is várja a látogatókat

Ünnepi keretek között nyitották meg az új évadot a Pákozdi Emlékparkban. Az eseménynek különleges hangsúlyt adott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Nobert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvárról, a Halesz park 1848-as emlékművétől indult szombaton reggel az a történelmi emlékfutás, amely a pákozdi Katonai Emlékpark idei évadnyitójának első hivatalos programja volt. A futókat Östör Annamária egészségügyi- és sporttanácsnok indította el, majd pedig számos fontos történelmi helyszín érintése után megérkeztek a pákozdi emlékműhöz, ahol Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes várta és köszöntötte őket.

- A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte civil szervezetek egyet akarásának, összefogásának nagyszerű példája, melyet az Országgyűlés méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emeljen. Már 5 éve, hirdeti a sztélé, hogy ez egy jeles hely – mondta el szombati évadnyitó beszédében Görög István, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője, aki a tavalyi évet az eddigi legsikeresebbnek értékelte az emlékhely életében. A kilencedik évadot is hasonló reményekkel nyitotta meg az igazgató, bízva abban, hogy a látogatószám tovább nőhet az idei évben. Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a „hősiesség emléke előtt tisztelgő obeliszk alatt”, a pákozdi emlékmű környékének történelmi fontosságát emelte ki:

A haza mindenek előtt!

- Így március elején, az 1848-as forradalom előtti napokban, itt a magyar történelem legdicsőségesebb dombjai között, az aradi kopjafák, az első világháború borzalmainak és a doni kápolnának az árnyékában, a helyen, mely tán az országban a legmagasabb helyre tűzte zászlaján a fiatal generációk számára a hazafias nevelést, mi is lehetne más a múlt üzenete a mának, minthogy a haza mindenek előtt! Itt valóban harapni lehet a levegőben, hogy nekünk, mai magyaroknak is van felelősségünk, gyermeknek, fiatalnak, felnőttnek és idősnek egyaránt: nem hagyni elveszni a hazát, melyet Petőfik, Mógák és Bemek, a nemzet példaképei hagytak ránk örökül.

Fotós: Nagy Nobert / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője szintén e hely jelentőségét osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a magyar honvédség itt, e park helyszínén vívta 170 évvel ezelőtt, 1848. kilencedik hónapjában első és egyben győzedelmes csatáját. Az újonnan alakult nemzeti hadsereg ezzel a győzelemmel megmentette a fővárost és a márciusi ifjak forradalmát. Éppen ezért a magyar honvédség múltjának, történetének és identitásának része ez a föld.

- A Pákozdi Katonai Emlékhely obeliszkje is a magyar nemzet történetében fontos eseménynek állít emléket: a magyar szabadságharc első ütközete politikai és erkölcsi hatása révén is jelképpé vált. Szimbolizálja a haza, a nemzeti összefogás, az idegenuralom alóli függetlenedési törekvések magasztosságát, azt, hogy a haza minden előtt! – hangsúlyozta Vargha Tamás.

Az évadnyitón Emlékparkért Emlékérmeket adtak át, melyet 2013-ban alapítottak, s azok kapták, akik kimagasló munkát végeztek az emlékpark kialakításában és fejlesztése érdekében. Ekkor került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére készült Turista Emlékérem felavatására és átadására is, majd pedig a Kárpát-medencei gyermekrajz verseny alkotásainak kiállítás megnyitójával zárult a program.

Az idei díjazottak:

Buga László, Buth  Sándor,  Csimáné Kiss Ilona, Danka Attila, Deák Lajosné, Domokos Tamás, Horváth Miklós Csaba, Huszár János, a Kecse család, Kiss Péter, Kovács László, Koncsik István, Krählingné Kovács Tünde, Slivensky Bertalan, Somogyvári József, Szabó András, Szabó István, Szegleti Tamás és Dr. Szeles Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!