a Tetovált szakácsok

2019.07.03. 08:00

Pákozdi bárányból pákozdi ragut! Harmadik helyen végeztek a különleges étellel

Az elmúlt hét szombatján, a település központjában rendezték meg Pákozdon az idei gasztronómiai fesztivált, ahol kéttucatnyi csapat gyújtott alá bográcsnak, lábasnak, kondérnak, nyársnak.

Tihanyi Tamás

Balra a „csapatfőnök” Krepsz József, mellette a vámospércsi Téglási Miklós, a fehérvári Fehér Tamás és a Kunmadarasi Mohácsi Levente

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen ott voltunk a helyszínen és beszámoltunk az eseményről és a díjazottakról. A Tetovált szakácsok csapatánál, az ő baráti társaságuknál azonban másoknál hosszasabban időztünk: a vámospércsi Téglási Miklós, a székesfehérvári Fehér Tamás és a kunmadarasi Mohácsi Levente több magyarországi tájegység jellegzetes ételét ötvözve készítette el „Pákozdi” bárány raguját. Az étel nagy sikert aratott a fesztiválon, hiszen amellett, hogy még a készítők számára is meglepő módon kategóriájukban harmadik helyen végeztek, határozott színpadi invitálás után a rendezvény látogatói is örömmel kóstolták a különleges ragut.

Balra a „csapatfőnök” Krepsz József, mellette a vámospércsi Téglási Miklós, a fehérvári Fehér Tamás és a Kunmadarasi Mohácsi Levente
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nézzük, miből készült!

A bárányt előző nap vágták le Pákozdon, az állat a számára végzetes napig a falu környéki dombokon nevelkedett. Úgy 8 és fél kiló szakszerűen feldolgozott, feldarabolt friss húst tettek a kondérba, s szakszerűen megsózták az egészet. Persze előtte másfél kiló disznózsírban átsütöttek fél kiló kockára vágott hagymát, tettek hozzá paprikát és paradicsomot is. Amikor mindez jól összefőtt, akkor került bele a bárányhús, majd körülbelül 40 liter víz. Később egészítette ki a hozzávalók sorát három kiló krumpli, két kiló tarkabab, két és fél kiló (Irsai Olivér-féle fehérboros) savanyúkáposzta, egy kiló sárgarépa és zöldség, valamint fél kiló erdei vargánya gomba. A fűszerek sorát a tárkony nyitotta meg a fekete bors, a szerecsendió és az őrölt kömény előtt. Amikor a kelet- és közép-magyarországi receptúrák ötvözésével készülő ételre azt mondták, hogy már nagyon rendben van, a szakácsok még két fej citromot is belecsavartak a kész raguba, tálalás után pedig érdemes volt ízlés szerint – kevésbé vagy sokkal jobban – megerősözni.

Díjat is nyert, s jól fogyott a bárányragu
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Tetovált szakácsok persze nem vizet ittak hozzá, jó szívvel kínálták a birsalmából és a barackból készült pálinkát, amivel felköszöntötték egymást, valamint a közös sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában