Nagyobb és szebb tér az állatoknak

2019.05.11. 07:00

Tovább gazdagodott a velencei-tavi térség

Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel pénteken a Pákozd–Sukorói Arborétumban.

S. Töttő Rita

Az arborétumban a vadaspark több pontját is fejlesztették, ennek hivatalos átadása zajlott pénteken Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt évtizedekben a terület a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált, amiben nagy szerepe van a határozottan gazdag madárvilágának is. A környéken 119 különböző madárfajt sikerült megfigyelni, melyből 48 faj itt is fészkel. A terület fejlesztése 2016-ban kapott új lendületet, amikor egy vadaspark létesítését határozták el, és első ütemben különböző, a természetes élőhelyhez hasonlatos környezetet biztosító, tágas bemutatóterületeket alakítottak ki a gímszarvas, szikaszarvas, dámszarvas és muflon számára. A megnyitást követő érdeklődés inspirálta arra az erdőgazdaságot, hogy tovább fejlessze a vadasparkot.

Többek közt az emuk is új futtatót kaptak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Pákozd–Sukorói Arborétumban pénteken egy új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és a kis tavon kialakított vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel. A madárröpdébe páva és amerikai vadpulyka is került, míg a vízimadár-megfigyelő pont takarásából a vizes élőhelyekhez kötődő fajok tanulmányozására nyílik lehetőség. Ezzel az értékes beruházással tovább gazdagodott a velencei-tavi kistérség, így az arborétum és vadaspark programjai szervesen kapcsolódnak azokhoz a velencei-tavi turisztikai desztinációkhoz, amelyek a tó környékét már eddig is fémjelezték, vagyis a pákozdi Katonai Emlékparkhoz, az agárdi madárvártához, a Duna–Ipoly Nemzeti Park programjaihoz vagy éppen a dinnyési Várparkhoz.

Az emufuttató a sokak által kedvelt, Ausztráliában őshonos, 70 kilogramm közeli futómadár helyi otthona. Az arborétumban Samu és Emő képviselik a fajt, amelyet közelről nézhetnek meg a látogatók. Mint kiderült, Emő november végén kezd el tojni, mégpedig nagy, sötétzöld tojásokat, amelyeken Samu, a papa ül majd nyolc hétig.

Az arborétumban a vadaspark több pontját is fejlesztették, ennek hivatalos átadása zajlott pénteken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A természet megismerését és megvédését szolgáló nevelési programok legjobb oktatóterme maga a szabad természet, az erdő, a mező, a rét, a legelő és a vízi környezet, mellyel itt, az arborétumban koncentráltan találkozhatnak a látogatók – tette hozzá Majoros Gábor, a vadasparkot fenntartó VADEX vezérigazgatója. Az ünnepélyes átadón a sukorói lakosú Molnár Krisztián is részt vett. A Fejér megyei közgyűlés elnöke így fogalmazott: e fejlesztés lényege, hogy segít a magyar gyermekek környezettudatossá nevelésében. – A környezetünket azonban nemcsak szeretni, de védeni is kell az utókor számára, ami nem egyszerű manapság, a klímaváltozás idején. De az ilyen kezdeményezésekkel tovább tudjuk adni a jövő gyermekeinek csodálatos környezetünket. A Vadex társadalmi

szerepvállalása éppen ezért példaértékű országos szinten is. A fejlesztést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő is üdvözölte, majd pedig elültettek egy fát az ünnepségen részt vevő gyermekek gyűrűjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában